Poletni odklop

V poletnih mesecih si večina privošči nekoliko daljši dopust, na katerem se poskuša odklopiti od vsakodnevnega delovnega vrveža, stresa in odgovornosti ter se napolniti z energijo, spoznati nove stvari in se povezati s svojimi bližnjimi. To je čas, ko pozabimo na vsakodnevne skrbi in se prepustimo užitkom življenja.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 26. 07. 2023

Kako uspešni ste pri tovrstnem odklopu? Je res popoln ali vam računovodski nagon kljub vsemu ne da miru? Če ste med tistimi, ki ves čas z enim očesom spremljajo "potovalni proračun" in ob vsakem nakupu preračunajo finančno stanje, bodite pomirjeni. To počno tudi neračunovodje. Če pa letošnje cene primerjate z lanskimi, tako da upoštevate vpliv inflacije in nato razliko preračunate v odstotke, so vaši simptomi že nekoliko resnejši. Odklop še ni popoln. 

Razred zase so tisti, ki tudi na dopustu del dneva namenijo preverjanju službenih elektronskih sporočil in odgovarjajo na službene telefonske klice. Pri njih je zaznati odvisnost, ki močno otežuje popoln odklop. A se vsaj trudijo. Ob pravilnem načrtovanju lahko svojo razvado omejijo tako, da ne moti drugih in da z nekaj napora lahko postopno podaljšujejo, koliko časa so nedosegljivi za službena opravila. Pogosto jim popoln odklop uspe ravno takrat, ko se dopust izteče. 

Seveda pa ni pomoči vsem tistim, ki gredo na dopust s svojim najboljšim prijateljem, računalnikom. Ti se niti ne trudijo odklopiti. Ves čas so vpeti v službena opravila. Če jih zmanjka, ker so vsi na dopustu, pomagajo vsem okoli sebe s finančnimi in davčnimi nasveti ali pa preračunavajo rentabilnost lokalnih gostincev. Namesto pogrošnih romanov ali rumenih revij v senci prebirajo strokovne članke in med brskanjem po spletu iščejo zanimive jesenske seminarje. 

V katero skupino spadate vi? Jaz, priznam, sem običajno v tretji, a si vsako leto prizadevam za prehod v drugo. Morda mi bo letos uspelo. Želim vam popolne počitnice. Uživajte v vsakem trenutku, saj ste si to zares zaslužili. In ne pozabite, da preglednice in bilance lahko počakajo.

IKS 08-09/2023


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS