In vendar se premika

Dragi računovodje in računovodkinje, čestitam vam ob vašem prazniku, 21. aprilu. Čestitam pa vam tudi, ker vse glasneje in samozavestneje opozarjate na vse, kar vas pri opravljanju vašega poklica moti.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 04. 2016

Pred dvema letoma smo se na Dnevih računovodij v Portorožu zbrali prvič. Okoli 200 se nas je spraševalo, kako urediti status računovodskega poklica v Sloveniji. Tej temi je bila namenjena tudi okrogla miza. Sprva je potekala po pričakovanjih in pričakovan je bil tudi odziv poslušalcev. Več je bilo tarnanja o zapostavljenosti in nemoči kot razmišljanja, kako doseči spremembo. Nato se je zgodilo nepričakovano. Gospa v publiki je zgrabila mikrofon in rekla bobu bob: računovodje se smilimo sami sebi in nismo ponosni na svoj poklic, svoje poslanstvo. Razvila se je debata, zakaj je tako, in skupaj smo se odločili, da to spremenimo.

Zdi se, da sta bila za premik v pravo smer najpomembnejša prav soglasje, da je ugled poklica treba izboljšati, in spoznanje, da to lahko storimo le mi sami. In stvari se premikajo. Na letošnjih Dnevih računovodij se nas je zbralo že krepko čez tristo, kar kaže, da nam ni vseeno in da vemo, kaj hočemo. Vse bolj smo povezani – regionalno, stanovsko in strokovno. Zaživelo je tudi povezovanje organizacij in združenj, ki jim ni vseeno, kdo opravlja računovodski poklic in na kakšen način. Ustanovili smo Odbor za poenotenje računovodske poklicne skupine, katerega namen je postaviti poklicna pravila in skrbeti za samoregulacijo poklicev, ki jih opravljamo.

Čestitam vsem, ki ste ponosni, da ste računovodje. Nasvidenje na Dnevih računovodij 2017!

IKS 05/ 2016


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS