Besedne igre

Vsake toliko časa se pojavi kakšna beseda ali besedna zveza, katere vsebino in življenjski cikel je prav zabavno opazovati. Legendarne so seveda skovanke, ki nekaterim proustovsko prikličejo okus in vonj prejšnjega sistema. Kaj porečete na "samoupravno povezane interese, ki so podlaga za osnutek družbenega dogovora o skupnih osnovah in merilih za urejanje odnosov pri delitvi dohodka v temeljni organizaciji združenega dela"? Verjetno se boste bolj izkušeni nostalgično nasmehnili, nezaupljivi prijeli za denarnico, mlajši pa vstavili besedilo v Googlov prevajalnik.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 31. 03. 2016

Citat je star 31 let. Prepisal sem ga iz pojasnila k 54. seji Družbenopolitičnega zbora skupščine Socialistične Republike Slovenije. Danes se nam zdi, da so tu drugi in drugačni časi. Pa je res tako? Ministrstvo za finance je prejšnji teden pripravilo predstavitev procesa davčnega prestrukturiranja, s katerim želi gospodarstvu zagotoviti dovolj časa za vključitev sprememb davčne zakonodaje v poslovne načrte. Pri prebiranju tega zapisa se verjetno nihče ni nostalgično nasmehnil, pa tudi prevajalnika ne potrebujemo. Vsi smo se prijeli za denarnico. Po 30 letih ista pesem, le melodija se je nekoliko spremenila.

Seveda pri premetavanju različnih besed za enako vsebino tudi računovodje nismo nedolžni. Pred leti smo narodno zavedno prevrednotili vse, kar se je prevrednotiti dalo, od prihodkov do popravkov. Revalorizacijo smo izkoreninili in jo pospravili v arhiv. Tam se je medila nekaj let. Do letos, ko je prišel čas za zamenjavo. Prevrednotenje smo očitno uporabljali prepogosto in treba je bilo zopet vpoklicati revalorizacijo.

Nenavadne in zabavne skovanke najdemo vedno in povsod. So odraz časa in prostora, v katerem živimo. Tako se zadnje mesece, med prepirom politikov o tehničnih ovirah in novinarskim opevanjem slovenskih orlov, pronicljivi bralci in nepozorni prevajalci nasmihajo. Pravi živalski vrt.

IKS 04/ 2016


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS