Branje poročil v času krize

V času krize smo previdnejši, saj se zavedamo, da ob napačni odločitvi priložnosti za popravni izpit verjetno ne bomo imeli.

Mag. Matjaž Prusnik
Datum objave: 25. 04. 2013

Sodelovanje z enim samim problematičnim dolžnikom lahko v zaostrenih gospodarskih razmerah pokoplje naše, sicer uspešno podjetje. Poglobljeno branje, razumevanje in interpretacija računovodskih izkazov zato postajajo temeljne veščine, potrebne za sprejemanje dobrih poslovnih odločitev. Zato v tokratni številki revije IKS večinoma obravnavamo učinkovito branje izkazov podjetij.

Tistim, ki v podjetjih sprejemajo poslovne odločitve, smo namenili serijo sestavkov, v katerih predstavljamo vsebine, ki ob pregledu bilančnih vrednosti niso tako očitne. Sestavku, v katerem so povzete vsebine, ki se skrivajo za vrednostmi v izkazih in opisi v razkritjih, sledi sestavek o pogostih računovodskih prevarah. Zadnji sestavek v tem nizu je posvečen presoji uspešnosti poslovanja in tveganja neuspeha poslovnih subjektov ob pomoči poročil, ki jih pripravljajo bonitetne hiše. Zbrali smo bonitetna poročila, ki so na voljo v Sloveniji, ter jih analizirali in primerjali.

V davčnem delu revije smo največ pozornosti namenili spremembi delovnopravne zakonodaje in vplivu teh sprememb na obračun dajatev. Pišemo tudi o evidencah pri zasebnikih normirancih, davčnih in carinskih posledicah skorajšnjega vstopa Hrvaške v EU in o novih uzancah o vračljivi embalaži.

Pravijo, da se človek boji tistega, česar ne razume. V tem duhu vam svetujemo, da ste previdni, a naj vas to ne ohromi. Previdnost naj ne bo izgovor za spregled poslovnih priložnosti in pomanjkanje vizije. Bodite previdni, a ostanite tudi dinamični in uspešni.

IKS 05/ 2013


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS