Hitenje in cvetenje

Letna poročila in davčni obračuni so večinoma že za nami. Nanje smo se pripravljali že pred novoletnimi prazniki – poučeni s preteklimi izkušnjami smo pričakovali predvsem novo stresno obdobje – zato smo novemu letu nazdravljali s cmokom v grlu.

mag. Jana Trbižan
Datum objave: 29. 03. 2023

In potem se je začelo: čakanje, da nam v računovodske službe dostavijo ustrezne dokumente, in sedenje pred računalnikom pozno v noč zaradi neusklajenih podatkov. Vmes smo proučevali koledar in ugibali, ali se nam bo pravočasno izšlo vse in ali bomo vse postorili še pred rokom oddaje. Ne nazadnje pa smo nekateri iskali tudi pesniški navdih, da bomo opisni del letnega poročanja čim hitreje in čim bolj strokovno zapisali brez nepotrebnega zapletanja v globine računovodskega diskurza.

Stres zaradi letnega poročanja in davčnih obračunov je seveda kot vsako leto zahteval svoj davek tudi v medosebnih odnosih. Preveč vpeti v svoje računovodsko-davčne probleme smo se v prvem kvartalu leta odtujili od svojih domačih, otrok in prijateljev. V odnosih s partnerji so se povečale napetosti. Bili smo neprijazni do nič krive trgovke, ki ob osmih zvečer, ko smo utegnili skočiti do trgovine, nima več svežega kruha. Pozabili smo, da imamo letno karto in skoraj nič obiskov v fitnesu. In podobno.

Računovodje v času letnih poročil očitno postanemo drugačni. Ne bi me presenetilo, če bi nekateri ravno v tem obdobju ugotovili, da ne želijo več ostati poročeni z osebo, ki opravlja delo računovodje. Če so torej vaši bližnji ostali ob vas v najbolj kritičnih mesecih leta, potem ste lahko zadovoljni – resnično vas imajo radi. Zdaj je čas, da se jim odkupite in jih pocrkljate za vse "teženje" in neprijaznost, ki so ju bili deležni z vaše strani v tem času.

In prav v najbolj stresnem delu leta je v našo deželo postopoma prišla pomlad. Narava se prebuja, sončni žarki so vedno močnejši, vse brsti in nas navdaja z novo, svežo energijo. Pravzaprav je čudovito, da se ravno v času, ko oddajamo letna poročila, začne pomlad, ki nas dvigne, razveseli, razsvetli. Še dobro, da se obdobje največjega stresa in obdobje prebujanja narave prekrivata, saj nas to navdaja z upanjem, da nas po koncu napornega obdobja čaka nekaj lepega.

In res ne bomo čakali dolgo: v osrčju pomladi se odvijajo Dnevi računovodij, priljubljen dogodek, ki ga vsi komaj čakamo.

IKS 04/2023


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS