Dnevi brez časa

Življenje je podrejeno naravnemu ritmu letnih časov. Poletje nas napolni z energijo in toplino. Sledi jesen, čas, ko uživamo sadove preteklih podvigov. Pozimi se umirimo, zaključujemo staro in načrtujemo novo. Zimi sledi čas bilanc – obdobje, ko računovodjem čas teče drugače kot drugim. To so meseci, vpeti nekje med zimo in pomladjo, ki jih opazimo le mi in v katerih lahko nekaj ur, dni ali tednov mine mimogrede, skoraj neopazno. In potem pride pomlad, čas prebujenja, svežine in nove energije. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 04. 2023

Ker v bilančnem obdobju čas podivja, ga poskušamo računovodje ukrotiti in umiriti. Za to smo pripravljeni celo žrtvovati kakšen mesec pomladi. A žal tudi to ne pomaga vedno – pretekli dve leti sta pokazali, da tudi podaljšanje rokov za pripravo in oddajo bilanc bistveno ne vpliva na izkrivljeno dojemanje časa. Ko se začne iztekati rok za oddajo, je časa vedno premalo. 

Čeprav se računovodski cikli vsako leto ponovijo, ima vsako bilančno leto svoje posebnosti. Ogrevanje za tokratno se je začelo že pozno jeseni, ko smo iskali davčne luknje pretekle ureditve, ki jih nova krpa. Lastne deleže smo spoznali v teoriji in praksi. Poznojesenski in zimski poslovni in računovodski telovadbi z lastnimi deleži je sledilo pričakovanje navidezne odrešitve, ki naj bi jo prineslo podaljšanje rokov za oddajo bilanc. Ko smo to upanje opustili in se sprijaznili z dejstvom, da letos podaljšanja rokov ne bo, smo se morali znova zakopati v delo. 

Računovodske uspešnice lahko razvrstimo v dve skupini. Zimzelene uspešnice bilančne sezone se pojavijo vsako leto in si jih običajno zavrtijo računovodje začetniki ali pa tisti, ki računovodijo bolj ljubiteljsko. Zimzelene so vsekakor teme, povezane z osnovnimi sredstvi, finančnimi naložbami in kapitalom.

V drugo skupino sodijo uspešnice posamezne bilančne sezone. Hiti pretekle sezone tako sledijo gospodarski aktivnosti – in očitno leto 2022 ni bilo tako uspešno kot leta pred njim, saj smo redkeje kot po navadi iskali načine, kako znižati poslovni izid. Tokrat smo pogosteje iskali načine, kako ga zviševati.

In zdaj je, kar je. Bilance so zložene in oddane. Aprila so se kazalci na urah računovodij znova začeli pomikati z enako hitrostjo kot vsem drugim in maja bodo bilančne stiske le še nostalgičen spomin. Prišel je torej čas, da si privoščimo lepo pomlad in zaželimo sončno poletje.

IKS 05/2023


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS