Vse bo drugače, kaj od tega bo bolje?

Volitve so za nami in večina je izbrala ponudbo, zaradi katere računovodjem verjetno kar nekaj časa ne bo dolgčas.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 25. 05. 2022

Zmagovalci volitev so v koalicijsko pogodbo vrinili toliko davčnih zamisli, da jih bomo davčni praktiki v bližnji prihodnosti težko preučili in še težje udejanjili. Očitno se nam obetajo novi pretresi na dohodninskem področju, kjer je obljubljena odprava sprememb, ki so bile pravkar uzakonjene. Tako naj bi ponovno posegli v davčne olajšave in dohodninsko lestvico. Novosti bodo pri normirancih, bolj pa naj bi bili spet obdavčeni tudi dohodki iz kapitala.

Obeta se nam tudi obdavčitev premoženja s progresivno davčno stopnjo. Nadaljevali naj bi, kjer smo pred leti zastali, ker je ustavno sodišče presodilo, da je bila uzakonjena rešitev v nasprotju z ustavo. Koalicijska pogodba sveže davčne vire išče tudi pri davku na motorna vozila in odpravi nekaterih davčnih olajšav pri obdavčitvi pravnih oseb. Če ne bo šlo drugače, naj bi bil na mizi tudi dvig stopenj DDV. Razmišljanj o zmanjšanju katere izmed dajatev v koalicijski pogodbi ni zaslediti.

V življenju se vsak dan odločamo med alternativami, ki imajo posledice, s katerimi se moramo sprijazniti. Volivci smo se očitno odločili, da del ustvarjene dodane vrednosti, ki je do zdaj pripadla posamezniku, v upravljanje zaupamo državi. Upam, da njeni začasni upravljavci ne bodo spregledali dejstva, da proračunski davčni prihodki niso preprosto zmnožek davčne osnove in stopnje. Z višanjem stopnje se namreč osnova krči in posledice so boleče.

Vse skupaj me spominja na dilemo junaka iz filma Matrica, ki izbira med rdečo in modro tabletko. Izbira rdeče pomeni pot sklepanja in kritičnega mišljenja, izbira modre tabletke pa pomeni pot preprostega in nekritičnega prepričanja ter čustvenega odločanja. Upam, da smo izbrali pravilno.

IKS 06/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS