Tema:

DNEVI RAČUNOVODIJ

Po dveh letih premora smo računovodje napolnili Portorož

Po dolgi zimi in še daljši epidemiji smo se 21. in 22. aprila končno spet srečali na tradicionalnih Dnevih računovodij. Izjemno veliko število udeležencev je prišlo iz vseh koncev Slovenije, da bi slišali vrhunske strokovne predavatelje, se družili s kolegi in seveda uživali v prvih žarkih sonca. Največ pozornosti pa je bilo seveda namenjene izzivom inflacije.

Pogovor z avtorico nagrajenega magisterija Rebeko Dobaja

Rebeka Dobaja iz Svete Trojice v Slovenskih goricah je po zaključeni splošni maturi študij nadaljevala na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, smer računovodstvo, revizija in davščine. Leta 2019 je diplomirala, v letu 2021 pa je z odliko zaključila študij 2. stopnje. Karierno pot je nadaljevala v računovodskem servisu, kjer se srečuje z vsakodnevnimi izzivi, s katerimi izpopolnjuje in nadgrajuje svoje znanje. Avtorica je v svojem magistrskem delu raziskovala tveganja prevar v računovodskih izkazih. Ugotovila je, da na tveganja, da bodo omenjeni izkazi zavajajoči in neskladni s standardnimi računovodskimi rešitvami, pomembno vpliva to, kako različni so uporabniki računovodskih izkazov.

Analitična pristopa pri odkrivanju prevar v računovodskih izkazih

Zveza RFR na Dnevih računovodij vsako leto razglasi štiri najboljše magistrske naloge s področij računovodstva, financ in revizije. Letos je bila mednje uvrščena magistrska naloga Rebeke Dobaja. Avtorica je v njej preizkusila Beneishev model M-vrednosti, s katerim je mogoče napovedati, kako podjetje resnično in pošteno prikazuje svoje poslovanje z računovodskimi izkazi.

IKS 06/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS