Ne tako mini jesenske značilnosti in zanimivosti

Pa smo jo dočakali, jesen namreč. Topli dnevi so se poslovili in narava se je pobarvala v rumeno, oranžno in rdečo. Tako nostalgično igrivo se je začelo vabilo na otroško jesensko druženje, ki mi ga je pred dnevi prinesla hči. Pripisano je bilo tudi, da ima ta letni čas veliko značilnosti in zanimivosti.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 10. 2016

Med jesenskimi značilnostmi, ki vznemirijo vsakega klenega računovodjo, so vsekakor spremembe davčnih predpisov. Letošnje spremembe Zakona o dohodnini s preureditvijo dohodninskih razredov in izvzetjem dela plačila za poslovno uspešnost, zmanjšujejo davčno obremenitev dohodkov iz dela. Spremembe Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb z zvišanjem davčne stopnje ter ukinitvijo nekaterih davčnih ugodnosti in upravičenj povečujejo davčno obremenitev pravnih oseb.

Več o spremembah, za katere vlada trdi, da bo zaradi njih slovensko gospodarstvo bolj konkurenčno, lahko preberete v tokratni reviji IKS. Le desetina sodelujočih v anketi na naši spletni strani se strinja s trditvijo vlade. Drugi menite, da se kljub spremembam konkurenčnost gospodarstva ne bo spremenila. Takšno razhajanje med pričakovanji politikov in stroke lahko uvrstimo med letošnje jesenske zanimivosti.

Vsem, ki ob otroškem čebljanju o jesenskih dobrotah ne pomislite najprej na "mini davčno reformo" in ob izročitvi vabila na jesensko zabavo ne razmišljate o spremembi Zakona o davčnem postopku in o tem, kako je z elektronskim davčnim vročanjem (več o tem v naslednji številki), pa priporočam branje sestavka Pravice na podlagi starševstva in seveda veliko druženja ob kostanju in moštu. 

IKS 11/ 2016


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS