S. p. naj bo!

Živimo v postmoderni družbi informacijskih in socialnih omrežij, v kateri težko določimo, kje je meja med utvaro in resničnostjo. Čeprav se nam kdaj zazdi, da o naših usodah odločajo zapleteni algoritmi in oddaljeni centri moči, načela delovanja posameznika in družbe ostajajo nespremenjena.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 05. 2015

Večino akcij in reakcij lahko predvidimo, če poznamo zgodovino in opazujemo naravo. Kam steče tekočina v prostoru? V najnižjo točko. Kako večina opravi naloženo delo? Z najmanj truda. Kakšno obliko izplačila dohodka izbere organizacija? Najmanj obdavčeno. To je normalno in pričakovano. Vsako drugačno pričakovanje je naivno in vnaprej izgubljena bitka.

A pri nas se vsakič znova borimo z mlini na veter. Licemerski politični odločitvi sledi pričakovana reakcija davčnih zavezancev, tej pa namenska davčna represija. Ko zamašimo eno luknjo, začne puščati drugje. Stvari so dolgočasno predvidljive. Kaj je sledilo zvišani obdavčitvi avtorskega in študentskega dela? Umik izplačil v normirano samostojno podjetništvo. Kaj je sledilo poplavi študentskih napotnic in avtorskih pogodb? Razcvet samostojnega podjetništva.

Bilo bi prav, da se izognemo nepotrebnemu zapletanju. Sploh tistemu, ki je predvidljivo na podlagi izkušenj ali modrosti. Večinoma smo zasuti s pomembnimi in nepomembnimi informacijami in ob tem v naglici sprejemamo odločitve o trivialnih, včasih pa tudi usodnih zadevah. Takrat bi bilo smiselno prisluhniti zdravemu razumu in stvari rešiti logično in sistematično, brez nepotrebnega zapletanja. Najboljše so iskrene in preproste rešitve. 

IKS 06/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS