Odprti in samozavestni

Dragi bralci, čestitam vam ob dnevu računovodij, 21. aprilu. To je hkrati tudi tisti prelomni trenutek, ko koledar leta 2014 zamenjamo z letošnjim in lanske poslovne knjige odnesemo v arhiv. Upam, da je pritisk popustil in imate v dneh, ko se narava prebuja, zopet več časa zase in za bližnje.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 05. 2015

Stereotipov o računovodjah je veliko. Ne slovimo ravno kot sproščeni ljubitelji divjih zabav in adrenalinskih športov. Menda smo zadržani in dolgočasni ljubitelji številk. Podobno veliko je tudi stereotipov o Slovencih. Smo nevoščljivi, vase zaprti, prikrito agresivni, nesamozavestni, a marljivi. Kakšen je potem tipičen slovenski računovodja?

V vsaki šali je tudi zrno resnice in del omenjenih stereotipov gotovo drži. Ko smo analizirali naše poklicne težave, smo ugotovili, da se zapiramo v razdrobljene interesne skupine, ki delujejo neusklajeno in neenotno. Posledica nekaj let takega delovanja je bila postopna degradacija računovodskih poklicev in negativna selekcija pri odločanju zanje, kar je pripeljalo do opuščanja strokovnih in etičnih rešitev.

Ker se težav ne da rešiti zgolj s tarnanjem, smo se Zveza RFR, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Direktorat za javno računovodstvo Ministrstva za finance, Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije in Zbornica računovodskih servisov pri GZS, ki si želimo enotnega, usklajenega in urejenega delovanja računovodske poklicne skupine, povezali v odbor. Njegov namen je spodbujanje strokovne usposobljenosti, krepitev poklicne etike in izboljšanje javne podobe poklicne skupine. Odbor je sklenil določiti jasno in pregledno strukturo stopenj poklicne usposobljenosti, ki naj bo izhodišče za poenotenje delovanja. Končni cilj je oblikovanje nacionalnih standardov, ki nam bodo v prihodnosti omogočali presojati o usposobljenosti za poklic računovodje.

Verjamem, da nam bo z dialogom in povezovanjem računovodskih organizacij uspelo ovreči katerega od stereotipov o slovenskih računovodjah. Verjetno se večina ne bo začela ukvarjati z adrenalinskimi športi, a upam, da bomo sčasoma vendarle postali samozavestnejši in bolj odprti. Pa kakšno divjo zabavo vam priporočam.

IKS 05/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS