Komu je namenjena usoda dinozavrov?

Čeprav se nam zdi, da se stvari okoli nas dogajajo naključno in nepovezano, običajno ni tako. Pogosto so posamezni pojavi povezani in šele ob razumevanju širšega konteksta lahko razumemo njihovo dejansko naravo. Saj poznate zgodbo o opazovanju drevesa, zaradi katerega ne vidimo gozda.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 25. 06. 2015

V zadnjih letih se računovodje vse pogosteje srečujemo z elektronsko izmenjavo podatkov. Začelo se je z elektronskim bančništvom, pripravo poročil za statistiko in Banko Slovenije in nadaljevalo z eDavki. Pred pol leta smo začeli intenzivneje izmenjevati e-račune. Čez pol leta dobimo še davčne blagajne. Krog bo počasi sklenjen. Preostane le še, da posamezne informacijske rešitve povežemo v celoto. Seveda tako dogajanje ni slovenska posebnost. Tovrstne spremembe so globalne.

Uvajanje vedno novih izboljšav je gonilo družbe, v kateri živimo. Informacijska revolucija spreminja način opravljanja našega poklica. Računalništvo v oblaku odpravlja potrebo po fizični prisotnosti izvajalca na lokaciji naročnika. Mobilne naprave in omrežja omogočajo hkraten prikaz enake vsebine na različnih zaslonih. Avtomatizacija vnosa podatkov odpravlja potrebo po enostavnih knjigovodskih opravilih in izpolnjevanju preprostih davčnih napovedi. Programski algoritmi, ki temeljijo na analizi verjetnosti, omogočajo avtomatiziran nadzor in odkrivanje prevar.

Kaj vse te spremembe pomenijo za poklic knjigovodje, računovodje ali revizorja? Tako kot vedno bodo tudi tokrat pomenile nevarnost za dinozavre in priložnost za okretne in podjetne. Preprosta in rutinska opravila bodo avtomatizirana. Vzpostavilo se bo spletno računovodstvo, ki bo zagotavljalo informacije v realnem času. Povečala se bo potreba po poznavanju zahtevnih vsebin na področju davkov, financ in informacijske tehnologije. Znanja bo treba povezovati vsebinsko in lokacijsko.  

Pred nami so torej zanimivi časi. Sprejmimo izziv in se začnimo pripravljati na spremembe. Tudi če bi hoteli, se jim ne moremo izogniti.

IKS 07/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS