Spomladansko čiščenje

V teh dneh, ko nas narava razvaja s pomladanskimi barvami in vonji, počasi pozabljamo na zimsko mrtvilo in otopelost.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 24. 04. 2014

Narava nam s krožnim umirjanjem in ponovnim razcvetom vsako leto znova pokaže, da ima vsak letni čas svojo pomembno vlogo. Pozimi poskrbi, da preživijo le najvitalnejši. Staro odmre in se razkroji. Sledi spomladansko očiščenje, ki z bujno rastjo zaceli zimske rane. Ostanke starega preraste nov rod.

Gospodarski cikli potekajo podobno. V času obilja dogajanje na številnih področjih ni bilo odraz realnega delovanja, temveč le napihnjena podoba v režiji špekulantov in prevarantov. Sledil je šok. Spoznali smo, da je bilo obilje zgolj navidezno, naše prave razmere pa veliko skromnejše. Sledilo je mrtvilo, ki še traja. Vitalni deli gospodarstva bodo preživeli, neprilagojeni zastareli in nesposobni odmrli. Očiščenje bo naredilo potreben prostor novi generaciji ljudi, idej in podjetij.

Letošnja zima je bila še posebej neizprosna. Žled je poskrbel, da je marsikje odmrlo zdravo drevo, ki bi živelo še vrsto let. V času ujme nas je prijetno presenetila složnost in solidarnost, s katero smo pomagali tistim, ki so utrpeli največjo škodo. Tudi spomladansko čiščenje posledic zmrzali zahteva veliko truda in odrekanja. Podobno se lotimo tudi gospodarske krize. Pomagajmo tistim, ki nosijo njeno največje breme. V času ponovne rasti pa se potrudimo, da izkoristimo ponujene priložnosti, in se izognimo pastem, ki jih spremljajo.

IKS 05/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS