Solidarnostna pomoč in donacije zaradi poplav

Zaradi poplav so bili na delovnopravnem in davčnem področju sprejeti nekateri interventni ukrepi tako za organizacije kot za njihove zaposlene, ki so utrpeli škodo. Delodajalec lahko oškodovanemu zaposlenemu izplača solidarnostno pomoč. Uveljavljeni pa so bili še drugi ukrepi.

Delovnopravni interventni ukrepi za odpravo posledic poplav in plazov

Zaradi poplav in plazov so bili na delovnopravnem področju sprejeti interventni ukrepi za delodajalce, delavce, samozaposlene in upokojence. Mednje spadajo povračilo nadomestila plače zaradi odsotnosti delavca zaradi višje sile, prostovoljnega dela in odpravljanja posledic pri delodajalcu, delno povračilo nadomestila plače zaradi čakanja na delo, dan solidarnosti, neomejeno delo upokojencev in pomoč samozaposlenim.

Posebnosti pri obračunu DDV v povezavi s poplavami avgusta 2023

Ob vremenskih ujmah, ki so poleti 2023 prizadele Slovenijo, se pojavlja veliko vprašanj v zvezi s pravilnim obračunom DDV. Zavezanci, ki donirajo blago, storitve in denar, se ukvarjajo s pravilnim obračunom DDV od podarjenega. Prizadeti v poplavah pa morajo tudi pravilno obračunati DDV od uničenega v poplavah – blaga, opreme in nepremičnin.

Primeri izkrivljanja konkurence v sistemu DDV

Pojem izkrivljanja konkurence je pri DDV tesno povezan z načelom davčne nevtralnosti. Ko pride do izkrivljanja konkurence med subjekti z različnimi statusi, ki izvajajo istovrstne ekonomske dejavnosti, obdavčitev z DDV ni več nevtralna. Če torej dva zavezanca opravljata enake storitve in eden obračunava DDV, drugi pa ne, je prvi v slabšem konkurenčnem položaju, saj je praviloma dražji. Enako se zgodi, če zavezanci za istovrstne dobave uporabljajo različne davčne stopnje.

Uvoz blaga s klavzulo Incoterms DDP

Prodajalec in kupec blaga se s klavzulo Incoterms med drugim dogovorita glede stroškov carinjenja in plačila uvoznih dajatev in DDV pri uvozu blaga. Klavzula Incoterms DDP pomeni, da prodajalec nosi vse stroške v zvezi z dostavo blaga do kupca. Slovenski davčni zavezanec, ki je uvoznik blaga, mora na podlagi prejetih dokumentov razbrati, katere so njegove obveznosti z vidika plačila oziroma odbitka slovenskega DDV.

Povračilo stroška za prevoz po uvedbi enotne vozovnice

Od 1. junija 2023 je na voljo enotna vozovnica. Njena uvedba lahko pomembno vpliva na velikost povračila stroška za prevoz na delo in z njega v javnem in zasebnem sektorju. Obravnava se razlikuje glede na to, ali delodajalec strošek povrne na podlagi vozovnice za javni prevoz ali kilometrine in ali ga zavezuje kolektivna pogodba dejavnosti ali ima primerljivo.

(Ne)obdavčena povračila stroškov pri društvih

Nemalo je primerov, ko fizična oseba za svoje udejstvovanje pri kaki aktivnosti prejme le povračilo stroškov. Ob izpolnjenih pogojih so dokumentirana povračila stroškov prevoza, nočitve in dnevnice do določene velikosti neobdavčena z dohodnino. Nanašati se morajo na opravljanje nepridobitne dejavnosti društva ali druge organizacije.

Nadzor in revizija ZPIZ: Napake pri sporočanju podatkov za oblikovanje pokojninske osnove

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje preverja pravilnost in popolnost podatkov z institutoma nadzora in revizije, v okviru katerih ugotavlja napake, ki se pri sporočanju pojavljajo. Najpogostejše napake se nanašajo na podatke o obdobju, na katero se obračun nanaša, in podatke o drugih dohodkih iz delovnega razmerja, ki niso plača. Prav tako opaža napake pri podatkih o razliki do najnižje predpisane osnove, o številu ur in o letu osnove za čas prejemanja nadomestila plače oziroma za čas začasne zadržanosti z dela po predpisih o zdravstvenem zavarovanju.

Pravila o tanki kapitalizaciji in osem ključnih vprašanj pri obravnavi posojil

Posojila med povezanimi osebami so zahtevna davčnopravna tematika, še posebej z vidika davčno priznanih odhodkov za namene DDPO. Ena od pravil, ki morajo biti v celoti upoštevana, so pravila o tanki kapitalizaciji. Kakšna so ta pravila in kako pravilno obravnavati posojila?

Nov izračun povprečnega stanja kapitala po pravilih o tanki kapitalizaciji

Skladno z 32. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb se pri izračunu povprečnega stanja kapitala upošteva stanje kapitala na začetku in koncu davčnega obdobja. Furs je takšno razlago z novimi pojasnili spremenil. Zdaj se bo upoštevalo tudi krajše obdobje, če bodo nekatere bistvene okoliščine v zvezi s posojilom ali izplačilom obresti nastale po začetku oziroma pred koncem davčnega obdobja.

IKS 10/2023


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS