Zadeve, o katerih se ne pogajamo

V vsakem poklicu prej ali slej pride dan, ko morate izbrati med ravnanji, ki jih od vas zahteva okolica, in ravnanji, ki so usklajena z vašimi etičnimi normami. Prav zato, da bi se izognili tovrstnim dilemam, so vse zaupanja vredne poklicne skupine uskladile etične kodekse, po katerih se ravnajo njihovi strokovnjaki.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 26. 10. 2022

Tovrstna kodifikacija ravnanj v svetu, ki med vrednotami izpostavlja individualnost, konkurenčnost in inovativnost, morda na prvi pogled deluje nekoliko anahronistično. A vseeno je to temeljni pogoj za usklajeno delovanje katerekoli stroke in s tem tudi temelj urejene družbe. Hiter pregled tudi pokaže, da so poklici z močnimi in zavezujočimi etičnimi kodeksi najbolj zaupanja vredni.

Računovodje pri tem nismo izjema in naš etični kodeks med temeljna načela uvršča neoporečnost, nepristranskost, strokovno usposobljenost in potrebno skrbnost, zaupnost in poklicu primerno vedênje.

Poklicni kodeks javnih uslužbencev na prvo mesto postavlja zakonito, transparentno in družbeno odgovorno ravnanje. Podobno hierarhijo vrednot najdemo tudi v etičnem kodeksu zaposlenih na Fursu: ravnati morajo zakonito, pregledno, predvidljivo, pošteno, pravično, neodvisno, vestno in odgovorno.

Prav je, da se na poklicni kodeks spomnimo, ko usklajujemo lastno in tuje strokovno delovanje. In prav je, da najprej pometemo pred svojim pragom. Vprašajmo se, ali smo za presojo dovolj strokovno usposobljeni. Smo dovolj skrbno proučili vse dejavnike, ki vplivajo na naše odločitve? Smo pri teh odločitvah nepristranski? Seveda pa moramo pri usklajevanju spornih vsebin etična ravnanja pričakovati tudi od našega sogovornika.

Verjamem, da etično delovanje odraža našo osebno in strokovno integriteto, saj kaže na sposobnost ločiti med tem, kaj je smiselno in kaj ni ter kaj je prav in kaj je narobe. Strokovno lahko deluje le tisti, ki mu tovrstno odločanje ne povzroča težav. Ko naletimo na sogovornika, ki ne ravna etično, je prav, da ga na takšno ravnanje opomnimo in se pred njim zaščitimo.

IKS 11/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS