Obdobje kislih obrazov

Lakmusov papir je preprosto orodje, z lakmusovo tinkturo prepojen filtrirni papir, ki ga uporabljamo za prepoznavo kislosti ali bazičnosti. Rezultat je hiter in jasen – če se obarva rdeče, je snov kisla, če pa se modro, je bazična. Z njim tako enostavno, še pred reakcijo z okoljem, zaznamo pH-vrednost snovi, kar nam omogoči predvidevanje njenega učinka. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 24. 11. 2022

Svetovalci Zveze RFR smo na svetovalnem telefonu vsakodnevno v stiku z računovodji. Čeprav so vprašanja, ki nam jih postavljate, raznovrstna, se občasno pojavijo tudi takšne teme, za katere je opaziti povečano zanimanje. Ta vprašanja so svojevrsten lakmusov papir, s katerim lahko zaznamo poslovne tendence ali pa anomalije v zakonskih rešitvah. 

V zadnjih tednih se je opazno povečalo število vprašanj, ki so povezana z vsemi vrstami statusnih sprememb gospodarskih družb in zasebnikov. Številni tako sprašujete o računovodski obravnavi in davčnih posledicah prenehanja poslovanja, oddelitve podjetja, prodaje deleža ali nakupa lastnega deleža. Manj kot prejšnja leta sprašujete o posledicah prevrednotenja sredstev in pogojih za uveljavljanje davčnih olajšav. 

Očitno je torej, da se vse pogosteje odločate za organizacijske spremembe in da vas letos manj kot prejšnja leta skrbi presežen poslovni izid. Vzrok za pogoste organizacijske spremembe je na dlani: strategi nove oblasti so se odločili za poseg v dohodninski zakon in številni rešujete, kar se rešiti da. Manj razmišljanja o dobičku pa priča o tem, da so leta debelih krav očitno minila. 

Lakmusov papir Zveze RFR se je očitno obarval rdeče in vse kaže, da bodo obrazi v letu, ki je pred nami, bolj kisli. Upam, da se motim, vsekakor pa bo rdeča barvna shema naslovnice naslednjega letnika revije IKS. 

IKS 12/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS