Vedno manj polni kozarci

Za nami je vroče, sončno in sproščeno poletje. Polne ceste proti morju in polni vozički v trgovinah so dajali vtis izobilja in ležernosti. Očitno je večina resno vzela nasvet oblasti in poiskala vitamin D, sonce in slano morsko vodo. Sem ter tja nas je iz poletne otopelosti predramila le kakšna novica o naravni nesreči ali vremenski ujmi. Vse druge tegobe je preglasilo cvrčanje škržatov. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 09. 2022

A s koncem poletja, ko so dnevi postali krajši in noči hladnejše, so tudi škržati utihnili. Za njimi je ostala tišina, ki daje slutiti, da vstopamo v obdobje razmisleka in samoizpraševanja. V obdobje, ko bo treba poravnati vse dolgove, ki smo si jih nakopali v času poletne evforije. Upniki bodo trkali na vrata in terjali svoje. 

Na nekatere tegobe ne moremo vplivati, druge pa so predvidljive in dobro je, da se na njih pripravimo. Vojna vihra, ki divja nedaleč od nas, je zamajala energetske in prehrambene trge. Tako se je obdobju ekspanzivne denarne politike, nizkih obrestnih mer in povečane količine denarja v obtoku pridružilo še pomanjkanje nekaterih dobrin. Občutna inflacija v takšnih razmerah ni presenečenje, temveč pravilo. Ko so praktično vsi finančni trgi – kljub zviševanju obrestnih mer in inflaciji – v rdečih številkah, vemo, da je vrag vzel šalo. 

V takšnih razmerah ne pozabimo na računovodsko načelo previdnosti, po katerem je treba neizogibno povezanost poslovnih dogodkov z negotovostjo upoštevati tako, da se dobički izkazujejo šele, ko so očitni in potrjeni, izgube pa že, ko postanejo možne. Bojim se, da se bomo v obdobju, ki je pred nami, posvečali predvsem slednjemu, pripoznavi možnih izgub. 

Verjetno nam te zime ne bo uspelo prebroditi le s knjigovodskimi prilagoditvami. Vse namreč kaže, da bo neizogibna kriza posegla tudi v vsakdan slehernika. Upam le, da nam ne bo treba spoznavati vseh tegob iz polpreteklih časov, ki so se skrivale za osovraženo trojico tujk in se jih nekateri še vedno spominjajo z romantično nostalgijo: inflacija, stabilizacija in redukcija. Vsem želim, da bi nas z zimo obiskale tudi radosti.

IKS 10/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS