Preštevanja ob koncu leta

Naš vsakdan je določen z dnevnimi in letnimi cikli. Ti se ponavljajo v nespremenljivih časovnih intervalih, saj je njihovo trajanje pogojeno z vrtenjem zemlje okoli lastne osi in njenim kroženjem okoli sonca. Ko se letni krog sklene, nastopi čas za rituale, ki nas spremljajo in določajo.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 31. 12. 2015

Zaključek leta ni le čas božičnih sejmov, novoletnih zabav, nakupovanja in obdarovanja ter poslovnih in družinskih obedov. Je tudi obdobje, ko poskušamo obnoviti zapostavljene družinske in prijateljske vezi ter jih razbremeniti nakopičenih bremen in usmeriti v nova pričakovanja. Hote ali nehote v teh dnevih vsakdo izmed nas tudi primerja svoje pretekle želje in pričakovanja z doseženim.

Saj vemo, kako je z bilancami, tudi osebnimi – lahko jih še tako prirejamo, a na koncu bodo vedno pokazale pravo sliko. Če so cilji realni, odločitve pretehtane in v delovanje vložimo dovolj truda, smo z rezultatom po navadi zadovoljni. Kadar tvegamo oziroma ravnamo nespametno ali pa se ne potrudimo dovolj, smo običajno razočarani.  

Predvsem pa pri osebnih obračunih ne smemo pozabiti na dve bistveni stvari. Prvič, nihče ni večen, in drugič, z leti se spreminja dojemanje časa. Saj poznate rek: ko si mlad, dnevi tečejo hitro in leta počasi, ko si star, hitro tečejo leta in dnevi počasi.

V novem letu vam želim, da bi bili zadovoljni z rezultatom svojega truda in da bi še dolgo ostali mladi. Mladost je v srcu, ne v letih.

IKS 01/ 2016


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS