Vstopamo v leto mnogih sprememb

Po 21. decembru je prišel 22. Sveta tako ni konec. Leto 2012 pošiljamo v arhiv in začenjamo z novim. Nov začetek vedno zbudi upanje. Bodimo optimisti.

Mag. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 12. 2012

A bodimo tudi realisti. Leto, ki je pred nami, ne bo lahko. Kot se (pre)rado zgodi, so nam tudi tokrat tik pred koncem leta spremenili davčne predpise, za povrhu pa smo dobili še pokojninsko reformo. In kdo se običajno prvi sreča s praktičnimi posledicami tovrstnih sprememb? Računovodja.

Da bi uveljavitev sprememb stekla čim bolj gladko, smo pri Zvezi v januarju pripravili serijo posvetovanj, na katerih vam bomo predstavili nova pravila. O uveljavitvi sprememb v praksi bomo pisali v naslednjih številkah revije IKS.

V tej številki nadaljujemo serijo člankov o letnem poročilu. Tokrat smo se osredotočili na gospodarske družbe in zasebnike. Računovodski tematski sklop začenjamo s pregledom opravil, ki jih moramo postoriti ob zaključku poslovnega leta. Sledi vrsta člankov, v katerih obravnavamo vsebino letnega poročila in izkazov, ki ga sestavljajo. Tudi v davčnem delu revije smo potegnili črto pod leto 2012. Opozarjamo vas na dokončni obračun odbitka DDV in pošiljanje podatkov za odmero dohodnine.

Za konec pa še dobra novica. Očitno se je časovne stiske ob prehodu v novo leto zavedel tudi zakonodajalec in nam za uvajanje sprememb dal na voljo dodaten dan – 2. januar.

V imenu uredništva revije IKS in vseh njenih sodelavcev vam želim mirne božično-novoletne praznike ter srečno in uspešno leto 2013.

IKS 01/ 2013


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS