Posebnosti in spremembe davčnega obračuna fizičnih oseb z dejavnostjo za leto 2023

Posebnosti davčnega obračuna za leto 2023 so pretežno vezane na dogodke, ki so posledica poplav in plazov. S tem so povezani izvzemi prihodkov od prejema pomoči zaradi omenjenih dogodkov in nevračilo davčnih olajšav za sredstva, ki so bila odtujena med poplavami in plazovi. Zavezanci pa lahko uveljavljajo tudi dodatno davčno olajšavo za donacije, če so donirali v Sklad za obnovo Slovenije.

Začasno zvišanje stopnje DDPO

Stopnja za DDPO se bo za leta od 2024 do 2028 zvišala na 22 %. Zvišanje ne bo vplivalo na davčno obveznost za leto 2023, vplivalo pa bo na akontacije za leto 2024. Kadar davčno obdobje zavezanca ni enako koledarskemu letu, se nova stopnja uporabi od davčne osnove za mesece, ki se nanašajo na koledarsko leto 2024.

Izbrani primeri za obračun DDPO za leto 2023

Za sestavljanje obračuna DDPO za leto 2023 velja nekaj novosti in sprememb, nekatere tudi zaradi avgustovskih poplav. V sestavku predstavljeni primeri se nanašajo predvsem na rezervacije za odpravnine ob upokojitvi in jubilejne nagrade ter na davčno obravnavo terjatev, ki so bile priznane v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave. Obravnavani so tudi stroški reprezentance in nadzornega organa, ki so spet priznani le polovično.

Davčne olajšave za vlaganja v letu 2023

Olajšava za digitalni in zeleni prehod je bila uvedena z davčnim obdobjem 2022 in bo zato vplivala na obračun DDPO za leto 2023. Sestavek obravnava tudi izbrana vprašanja o olajšavi za vlaganja v opremo in neopredmetena sredstva.

V katerih primerih lahko dividende izvzamemo iz davčne osnove

Zavezanci lahko dividende, prejete iz tujine, v obračunu davka od dohodkov pravnih oseb izvzamejo iz davčne osnove. Pri tem morajo predvsem paziti, da to storijo v obračunu za leto, ko so dividende prejeli, in ne, ko so izkazali prihodke. Pozorni morajo biti tudi na primere, ko je izvzetje dividend prepovedano. Dividende zavezanci izvzemajo ne glede na to, ali je v državi vira obračunan davčni odtegljaj ali ne.

Drugačna osnova za prispevke od dohodkov iz pogodbenih del

Izplačevalci bodo pri obdavčitvi dohodkov iz drugih pravnih razmerij drugače izračunali osnovo za prispevke. Osnova je enaka dohodku, povečanem za povračila stroškov, seštevek teh zneskov pa zmanjšajo za 10 %. Sprememba se nanaša na izplačila od 1. februarja 2024. Upoštevati jo bo moral tudi Furs, če bo sam obračunaval dajatve pri obremenitvi dohodka s prispevki.

Nadomestilo plače za praznik pri neenakomerni razporeditvi delovnega časa

Razlaga iz kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva glede obračuna nadomestila plače za praznik, ki je dela prost dan, je pomembna za vse delavce z neenakomerno razporejenim delovnim časom. Pomembno je, da jo poznajo delodajalci v javnem in zasebnem sektorju, ne glede na dejavnost.

DDV, obračunan v prevelikem znesku – kaj zdaj?

Pri plačevanju davkov se včasih zgodijo tudi napake. Po navadi veliko beremo o napakah, ko davčni zavezanec plača premalo davka. Obstaja pa še druga vrsta napak, ko se zavezanec zmoti v svojo škodo, za kar v predpisih praviloma ni predvidenih sankcij. Vendar če nekdo obračuna ali celo dalj časa obračunava preveč davka, kot je DDV, ima to lahko pomemben vpliv na uspešnost in konkurenčnost podjetja.

Kako obračunamo DDV ob prodaji parkirnega mesta ali garaže

Prodaja (nakup) parkirnega mesta, garaže in drugih površin za parkiranje se vedno obravnava kot promet nepremičnine. DDV je oproščena dobava starih objektov in nestavbnih zemljišč. Po drugi strani pa je z DDV obdavčena dobava novih in tistih starih objektov, pri katerih kupec izbere možnost obdavčitve po 45. členu Zakona o davku na dodano vrednost. Za pravilen obračun DDV morata obe strani v poslu upoštevati tudi načelo enotne dobave.

Poročila za Intrastat v letu 2024 in najpogostejše dileme

Davčni zavezanci, ki presežejo statistični prag dobav in prejemov blaga znotraj EU, so dolžni poročati za Intrastat. Statistični prag za prejeme blaga se je v letu 2024 povečal na 220.000 EUR, za odpreme pa ostaja 270.000 EUR v koledarskem letu. Poročanje je namenjeno statističnemu zbiranju podatkov o gibanju blaga znotraj EU.

Posojila med povezanimi osebami z vidika smernic OECD

Postopek pridobivanja posojila med povezanimi osebami običajno poteka hitreje v primerjavi s pridobivanjem posojila od banke ali druge zunanje institucije, kar je lahko ključno, ko podjetje potrebuje hitro finančno injekcijo. Kadar sta posojilojemalec in posojilodajalec povezana, imata tudi večjo svobodo pri določanju pogojev posojila, kot so obrestne mere, roki odplačila in podobno. Kljub prednostim pa zahtevajo posojila med povezanimi osebami skrbno ravnanje in pravilno dokumentacijo, da se zagotovita transparentnost in skladnost z davčnimi predpisi.

IKS 03/2024


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS