Poudarki pri zaključevanju poslovnega leta 2023

Poslovno leto 2023 ni z vidika računovodenja prineslo ničesar novega. A kljub temu morajo računovodje posebno pozornost posvetiti tistim področjem, ki so posledica družbenogospodarskih razmer. V letu 2023 so to postavke v računovodskih izkazih, ki so posredna ali neposredna posledica poplav. Kot vedno pa morajo, upoštevajoč načelo pomembnosti, pravilno pripoznavati prihodke, tako časovno kot vrednostno.

Ali je pogodbena kazen odhodek?

V praksi se velikokrat pojavi vprašanje, ali je pogodbena kazen odhodek, katere vrste in ali je davčno priznan. Pogodbene kazni se najpogosteje pojavljajo v povezavi s pogodbami s kupci, torej v zvezi s prodajo blaga, storitev in/ali proizvodov. V takšnih primerih mora organizacija pogodbeno kazen obračunati kot variabilno nadomestilo, torej kot zmanjšanje prihodkov, in ne kot odhodek.

Pasivne časovne razmejitve

Pasivne časovne razmejitve sestavljata dve postavki, obe sta obveznost v širšem smislu. Vnaprej vračunani stroški so ocena dolga, ki ga organizacija izmeri z upoštevanjem vseh dejstev in okoliščin na dan merjenja. Odloženi prihodki pa so ocena neizvršene obveze, v zvezi s katero pogoji za pripoznanje prihodkov še niso izpolnjeni. In če ne bodo, bo morala organizacija vnaprej prejeti znesek denarnih sredstev nasprotni stranki običajno vrniti.

Opomnik za sestavo premoženjske bilance proračunskega uporabnika

Izhodišče za pripravo premoženjske bilance so poslovne knjige in bilanca stanja. Za namen konsolidacije morajo proračunski uporabniki podatke v poslovnih knjigah urediti tako, da se terjatve ali obveznosti med njimi lahko identificirajo in izločijo. Kratkoročne terjatve in obveznosti, ki se nanašajo na proračunske uporabnike, so izkazane na ločenih kontih skupin. V primeru dolgoročnih terjatev in obveznosti pa je znotraj kontov posamezne skupine treba zagotoviti ločeno izkazovanje poslovnih dogodkov, vezanih na proračunske uporabnike. Za potrebe pobota se poročanje izvaja prek več različnih obrazcev, znotraj katerih so vzpostavljene kontrole.

IKS 01/2024


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS