Aktivni ali pasivni

Pred nekaj tedni smo udeleženci Dnevov računovodij poglobljeno razmišljali o ključnih težavah našega poklica. Hitro se je pokazalo, da se strinjamo v mnogih razmišljanjih. Da potrebujemo aktivnejše povezovanje in delovanje pri vzpostavitvi zahtev za opravljanje računovodskega poklica. Da se pri poklicnem delu vsakodnevno srečujemo z administrativnimi nesmisli. Da lahko spremembe zahtevamo in jih uspešno uveljavimo le, če se povežemo v močno interesno skupino, ki zna oblikovati in zastopati svoje mnenje.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 29. 05. 2014

Prvi korak smo naredili. Uskladili smo se pri ugotovitvi, kaj nas moti in kakšen je naš skupni poklicni interes. Zdaj sledi ciljno delovanje, saj zgolj kritiziranje in tiho strinjanje ne vodita do uspeha. Željo po spremembi bomo morali spremeniti v usmerjene aktivnosti. In tu je past, v katero se lahko ujamemo.

V sproščenih pogovorih – ve gospe jih imenujete "kofetkanje", mi gospodje pa "šank debate" – smo običajno zelo kritični do številnih zadev. Ko pa moramo kritiko spremeniti v načrtno delovanje, postanemo pasivni. Večina skloni glavo in se plaho umakne. Kritizirati je enostavno, stvari spreminjati pa naporno. Dobra ponazoritev pomanjkanja aktivnega delovanja so volitve. Večina je zelo kritična do izidov, a za udeležbo na volitvah in s tem za aktivno vlogo v delovanju družbe se številni kritiki ne odločijo. In po volitvah so spet glasno nezadovoljni z izidom.

Na Zvezi RFR smo se odločili za aktivno reševanje poklicnih težav računovodij. Pri tem se nameravamo povezovati s sorodnimi strokovnimi in stanovskimi organizacijami in poiskati oporo pri posameznikih, ki v poklicu delujejo. Pozivamo vas, da se nam pri teh pobudah aktivno pridružite, saj bo množica močnejša in glasnejša, kot smo vsak zase.

IKS 06/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS