Leto, ko je digitalno postalo običajno

Pred dnevi sem se zapletel v debato s kolegom, ki je večni optimist. Tiste vrste sogovornik, čigar kozarec je vedno napol poln in se med nalivom že veseli sonca, ki bo posijalo za njim. Pa je beseda nanesla na posledice nove realnosti, v kateri živimo. Kaj je tu dobrega? Po tem, ko je hitropotezno obdelal pozitivni vpliv pandemije na podnebne spremembe in družinske vrednote, je navrgel še digitalno preobrazbo in kot češnjo na vrhu torte omenil QR-kodo. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 09. 2021

Čeprav nas večina še pred časom ne bi znala pojasniti, kaj je QR-koda ali pa kako je v resnici videti digitalna preobrazba, bosta obe besedi verjetno pristali na vrhu seznama pojmov, ki so zaznamovali leto 2021. Ali je uvajanje tovrstnih rešitev napredek ali prisila? Optimist je svoje mnenje povedal, mnenje pesimistov je znano vnaprej. 

Kaj je QR-koda in kako jo uporabljati, je računovodje že pred leti začela vzgajati davkarija, ko je črno-beli kvadratek povezala z davčnim potrjevanjem računov. Banke pa so jo dodale k plačilnim nalogom. A do njene splošne razpoznavnosti in popularizacije je prišlo šele z njeno navedbo na evropskih digitalnih covidnih potrdilih. Zdaj je vsakomur jasno, da je kombinacija kvadratkov kodiran alfanumerični zapis, ki ga čitalec (imamo ga skorajda vsi v naših mobilnih telefonih) pretvori v uporabno informacijo. Kvadratek lahko med drugim sporoča vsebino računa, podatke s plačilnega naloga, informacijo o posamezniku ali pa nas usmeri na spletno stran. 

Napredek človeštva je bil vedno pogojen z orodjem, ki ga uporabljamo. Odkar smo kamen spremenili v sekiro, kolo v parni stroj in vezja v računalnik, razvoja ni več mogoče ustaviti. Vse več je opravil, ki jih lahko izpeljemo brez lastne fizične prisotnosti, in vsebin, ki jih lahko spremljamo na kraju in v času po lastni izbiri. Tehnologija nam omogoča hitrejše, cenejše in manj naporno medsebojno povezovanje posameznikov in znanj. 

Trend je jasen in poti nazaj ni. Edina pot je prilagoditev. Na Zvezi RFR v mozaik digitalnih vsebin vsako leto dodamo kakšno novost. Najprej smo v priročni digitalni format pretočili revijo IKS, nato smo uresničili dolgo prisotno željo in vse zadnje različice vseh pomembnih predpisov povezali v aplikacijo Ekspert RFR. Tudi težke, debele priročnike lahko danes vrtite z enim samim prstom na katerikoli napravi kadarkoli imate čas. V zadnjem letu smo veliko truda vložili v digitalizacijo izobraževanj.

Vse tiste, ki kljub vsem novostim še niste zagrizli v digitalno jabolko, vabim, da naše digitalne vsebine preizkusite tudi vi. Začnete lahko z odčitavanjem QR-kode, ki jo bomo za olajšanje prehoda med papirnim in digitalnim odslej dodajali v kolofone naših tiskanih izdaj. Tako vam bomo skrajšali in olajšali korak med digitalnim in klasičnim, s tem pa vas tudi opremili za samozavestno opravljanje poklica v prihodnosti.

IKS 10/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS