Spremembe pri povračilu izgubljenega dohodka zaradi karantene in višje sile pri samozaposlenih

Delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene in višje sile samozaposleni lahko uveljavljajo že po petem interventnem zakonu. Vendar je po šestem interventnem zakonu pri tem ukrepu prišlo do nekaj sprememb in dopolnitev. Spremenila sta se datum, na katerega mora biti upravičenec vključen v obvezno socialno zavarovanje, in vsebina karantene, zaradi katere lahko upravičenec prejme delno povračilo izgubljenega dohodka.

dr. Mateja Drobež Tomšič
Datum objave: 07. 12. 2020 / DAVŠČINE

Delno povračilo izgubljenega dohodka za čas karantene na domu ali za čas nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka za samozaposlene je omogočeno že od uveljavitve petega interventnega zakona.

Več o tem ukrepu po petem interventnem zakonu lahko preberete v sestavku Ukrepi za delodajalce in samozaposlene po petem interventnem zakonu v reviji IKS 11/20.

S šestim interventnim zakonom pa je bilo sprejetih nekaj sprememb, ki vplivajo na delno povračilo izgubljenega dohodka za samozaposlene, družbenike, ki so obenem poslovodje, in kmete.

Sprememba glede upravičenca

V tem delu je prišlo do spremembe datuma, na katerega morajo biti upravičenci vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da lahko prejmejo delno povračilo izgubljenega dohodka za čas karantene oziroma zaradi odsotnosti zaradi višje sile. Po šestem interventnem zakonu je to 28. novembra 2020, ko je bil uveljavljen ta zakon. Po petem interventnem zakonu je bil to 24. oktober 2020.

Upravičenec do povračila izgubljenega dohodka je

  • samozaposleni, ki je na dan 28. novembra 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen po 15. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju1 (ZPIZ-2),
  • družbenik ali delničar gospodarskih družb oziroma ustanovitelj zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba in je na dan 28. novembra 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen po 16. členu ZPIZ-2, in
  • kmet, ki je na dan 28. novembra 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen po 17. členu ali 25/5 ZPIZ-2.

Tako imenovani popoldanski samostojni podjetnik tako ni upravičen do tega povračila, saj ni vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po 15. členu ZPIZ-2.

Opredelitev karantene

Upravičenec lahko zahteva delno povračilo izgubljenega dohodka, če je v karanteno na domu napoten zaradi stika z okuženo osebo ali zaradi prihoda z območja z visokim tveganjem za okužbo (ob povratku ob prehodu meje v Sloveniji).

Glede razlogov zaradi odsotnosti zaradi višje sile pa ni prišlo do sprememb.

Še vedno je tako, da je to nadomestilo možno le pod pogojem, da samozaposleni ne more opravljati dejavnosti in organizirati dejavnosti na domu.

Zneski za delno povračilo izgubljenega dohodka so ostali enaki.

ZGLED : Samozaposleni v karanteni in delno povračilo izgubljenega dohodka

Samozaposleni (samostojni podjetnik) opravlja proizvodno dejavnost in je že vsa leta vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po 15. členu ZPIZ-2. Zaposluje 10 delavcev. Zaradi stika z okuženo osebo mu je NIJZ odredil karanteno. Do temeljnega dohodka ni upravičen, ker mu po njegovi oceni čisti prihodki od prodaje ne bodo upadli za več kot 20 % glede na lanskoletne.

Ali lahko prejme delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene, čeprav mu prihodki ne bodo upadli vsaj za 20 %?

Samozaposleni lahko vloži vlogo za delno povračilo izgubljenega dohodka, saj to povračilo nima pogoja, da bi morali čisti prihodki od prodaje upasti za več kot 20 % glede na lanskoletne. Pogoj je, da samozaposleni zaradi odrejene karantene ne more opravljati dejavnosti in si organizirati opravljanja dejavnosti na domu. Če samozaposleni opravlja proizvodno dejavnost, bo temu pogoju lahko zadostil. Ta pomoč je odobrena po točki 3.1 začasnega okvira za ukrepe državnih pomoči v podporo gospodarstvu ob izbruhu COVID-19*. Po tej točki vse pomoči skupaj, ki so odobrene po tej točki začasnega okvira, ne smejo presegati 800.000 EUR. Pri samozaposlenih verjetno do presežne pomoči ne bo prišlo, še zlasti ne pri tistih, ki se štejejo za mikro podjetje.

* Sporočilo Komisije Začasni okvir za ukrepe državnih pomoči v podporo gospodarstvu ob izbruhu COVID-19 (UL EU C 91 I … C 340 I).

Če je samozaposlenemu zaradi okužbe s COVID-19 odrejena izolacija, in ne karantena, bo razlog njegove odsotnosti izolacija. V tem primeru od prvega dne izolacije prejme nadomestilo plače v breme ZZZS.

Izključevanje s temeljnim dohodkom

Še vedno velja, da se temeljni dohodek in delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene ali zaradi nezmožnosti opravljanja dejavnosti zaradi višje sile za isto obdobje izključujeta.

Če je oseba upravičena do temeljnega dohodka, potem ni upravičena še do delnega povračila zaradi karantene oziroma zaradi odsotnosti zaradi višje sile. Velja pa tudi obratno. Temeljni dohodek se za posamezni mesec zmanjša za znesek delno povrnjenega izgubljenega dohodka, če je upravičenec že vložil vlogo za to delno povračilo.

Če upravičenec vrne izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in je za isto obdobje izpolnjeval pogoje za delno povrnjeni izgubljeni dohodek, lahko to povračilo zahteva naknadno v 30 dneh od vračila mesečnega temeljnega dohodka. To stori z vlogo, ki jo vloži v sistemu eDavki.

Vloga za delno povračilo izgubljenega dohodka

Za delno povračilo izgubljenega dohodka upravičenec predloži vlogo v 30 dneh od vročitve odločbe o karanteni ali potrdila o karanteni, ki ga izda pristojni organ, oziroma pridobitve drugega ustreznega dokazila, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najpozneje do 31. decembra 2020 (slednje velja za odsotnosti v decembru).

Furs je pojasnil postopek pridobitve potrdila o karanteni, ki se priloži k vlogi za povračilo.2

K vlogi za delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi druge zunanje objektivne okoliščine, ko njegov otrok ne more obiskovati vrtca ali šole, je upravičenec dolžan priložiti ustrezno dokazilo o nastanku in trajanju druge zunanje objektivne okoliščine. Vlogo mora vložiti za vsakih 10 dni. Velikost povračila ni odvisna od števila otrok, temveč le od trajanja varstva. Za novih 10 dni varstva mora upravičenec vložiti novo vlogo.

FURSOVO POJASNILO GLEDE VLOGE ZA DELNO POVRAČILO IZGUBLJENEGA DOHODKA ZARADI ODSOTNOSTI ZARADI VIŠJE SILE

Po Fursovem pojasnilu* upravičenec v vlogi navede datum odrejene karantene za otroka, ki je ob vložitvi vloge znan.

Če pa kot razlog navede varstvo otroka zaradi drugih zunanjih objektivnih okoliščin (na primer zaprtje vrtcev ali šole), v vlogi navede samo datum nastanka te okoliščine (na primer 26. oktober 2020, ko so se vrtci zaprli oziroma so zagotavljali samo nujno varstvo), saj trajanje okoliščin ni vnaprej znano (na primer ni znano, koliko časa bodo šole ali vrtci zaprti oziroma bodo zagotavljali le nujno varstvo). Torej vložnik v primeru oznake te okoliščine prejme 250 EUR ne glede na to, koliko časa traja varstvo. Če traja več kot 10 dni, je treba za izplačilo dodatnih 250 EUR vložiti novo vlogo, iz katere pa mora biti jasno razvidno obdobje trajanja varstva (na primer dokazilo o tem, da otrok ne obiskuje vrtca; prav tako lahko obdobje oziroma dneve varstva navede na obrazcu, v rubriki Opis).

Furs opaža, da obdobje varstva ne traja samo v določenem neprekinjenem obdobju, ampak samo določene dneve v mesecu. Navedba obdobja oziroma dnevi trajanja varstva so pri ponovni vlogi pomembni zaradi omejitev, določenih v 94. členu Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19** (glejte še 105. člen Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19***).

* 0920-20282/2020-2 (Obdobje v vlogi za delno povračilo izgubljenega dohodka – pojasnilo); https://www.ekspertrfr.si/dokument/23944.

** UL RS 152/20 in 175/20 – ZIUOPDVE.

*** UL RS 175/20.

Pri oddaji te vloge ni pogoj, da mora imeti samozaposleni oziroma drug upravičenec na ta dan poravnane vse davčne in druge nedavčne obveznosti, ki jih izvršuje Furs.

OPOMBE

  1. UL RS 96/12 … 139/20.
  2. Glejte vprašanje 2.10 (Kakšen je postopek pridobitve potrdila o napotitvi v karanteno, s katerim se lahko uveljavlja pravico do delno povrnjenega izgubljenega dohodka v skladu z 93. členom ZZUOOP) v Fursovi spletni publikaciji Novice ter pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP5 na davčnem področju.

Berete arhivski sestavek revije IKS. Dejstva, navedena v njem, so se morda spremenila, zato jih je treba preveriti.



Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS