50 let informacij o knjigovodstvu in stroki

Pred 50 leti, ko je začela izhajati revija IKS, so si njeni snovalci zadali jasen cilj: s pisnimi informacijami in napotki pomagati računovodjem, ki delajo v praksi. Od tu izvira tudi njeno ime – informacije o knjigovodstvu in stroki. Anekdota pravi, da je do poimenovanja prišlo zelo spontano. Nekdanja svetovalka Zveze RFR, gospa Marjana Pečenko, je pred izidom prve številke, leta 1974, prišla v službo z osnutkom zunanjega videza revije in predlogom imena. Tedanji urednik, praktičen mož, ni veliko kompliciral, uporabil je predlagano in ime je ostalo v uporabi tudi pri vseh naslednjih številkah.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 12. 2023

Revija IKS tudi po vsem tem času ohranja svoje pomembno poslanstvo. Bralcem predstavlja strokovne in zakonske novosti ter ponuja uporabne zglede za delovanje v praksi. A 50 let je obdobje, ki v sebi nosi mnoge spremembe, nepredstavljive napredke in tudi presenetljive zasuke. Skupaj smo prehajali skozi družbene premike, gospodarske pretrese in tehnološke revolucije. Vsako obdobje je zahtevalo prilagoditve, nov pristop in včasih tudi pogum, da smo se spoprijeli z novimi izzivi.

Iz generacije v generacijo se spreminjajo bralci ter pisci in skupaj z njimi bralne navade in način pisanja. Opažamo, in tudi številni pogovori z vami nam to potrjujejo, da se je način sledenja objavljenim sestavkom korenito spremenil. V okolju, kjer smo nenehno zasuti z vsebinami, ki nam jih ponujajo tradicionalni in sodobni mediji ter družbena omrežja, pogosto težko ločimo med pomembnim in balastom ter med resnico in zmoto. Občutek imamo, da je informacij vse več in časa za njihovo preučevanje vse manj. Zato beremo vse bolj racionalno – najprej naslove, tabele in poudarke in šele nato (če imamo čas) tudi podrobnejšo vsebino. Odgovore iščemo po spletnih arhivih ter znotraj njih ključne besede in besedne zveze, ki nas zanimajo.

Ob zlatem jubileju revije IKS se iskreno zahvaljujem vsem zvestim bralcem in številnim avtorjem. Vi ste reviji omogočili rojstvo, rast in zorenje v osrednji strokovni medij na področjih računovodstva, davščin in financ v Sloveniji. Trudili se bomo, da bo revija ostala še naprej vitalna in kos strokovnim in tehnološkim izzivom ter vir verodostojnih informacij in praktičnih napotkov za delo v praksi.

IKS 01/2024


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS