Očarani in razočarani

Zdi se mi, da se novoletne okrasitve pojavljajo vsako leto hitreje. V času pisanja tega uvodnika smo še globoko v novembru, pa na trgih že rastejo novoletne jelke iz televizijskih reklam ter cingljajo zvončki in kraguljčki.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 29. 11. 2023

Tovrstno hitenje ima seveda svoj namen. V prazničnem vzdušju pogosto pozabimo na vsakodnevne težave in se predamo decembrski utopiji, ko nas z vseh strani zapeljujejo pisana darila, vonj po cimetu in kuhano vino. Ko se čez čas nasitimo tega blišča in hrupa, se zavemo iluzije in njene minljivosti, saj je všečna embalaža skrivala vprašljivo vsebino in so prijetne arome prikrivale cenene sestavine. Ko evforija in glavobol mineta, si običajno zaprisežemo, da naslednjič ne bomo tako nespametni in bomo ravnali drugače.

Sčasoma postanemo bolj modri in previdni. Računovodje smo tako na primer do zgodnjedecembrskih presenečenj vedno nekoliko zadržani, saj vemo, da nas prava običajno čakajo tik pred silvestrovim, ko večina v novoletni omami spregleda njihov pravi namen. Morda bo letošnje leto izjema, saj je presenečenje v obliki posodobljenih evidenc delovnega časa preseglo vsa pričakovanja. Tako se zdi, da bodo običajne prednovoletne spremembe davčnih pravil, seveda v zadnjem trenutku, in kakšna hitra sprememba obračunskih postopkov za povrh le še manjša poživitev, da začetek januarja ne bo preveč dolgočasen.

Upam, da boste v tem delu leta, ki kljub vsemu ostaja poseben in čaroben, našli dovolj časa za tiste, s katerimi ste najraje, in za tisto, kar vas osrečuje in izpolnjuje. Naj bo leto 2024 mirno, zdravo in uspešno.

IKS 12/2023


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS