Kako je obdavčeno prikrito izplačilo dobička pri fizičnih osebah

Prikrito izplačilo dobička pri fizičnih osebah je obdavčeno z dohodnino, obravnava pa je enaka kot pri dividendah. Tako je, če jih prejme družbenik s kvalificirano udeležbo ali druga obvladujoča oseba. Nasprotno pa je pri nekvalificiranih udeležbah v kapitalu primerljiv dohodek obdavčen kot drug dohodek. Prvi dohodek je obdavčen cedularno, drugi pa sintetično.

DDV pri storitvah upravljanja investicijskih skladov

Finančne transakcije, med katere spada upravljanje investicijskih skladov, so oproščene DDV in večinoma brez pravice do odbitka tega davka od nabav. Družbe za upravljanje določene storitve, ki se nanašajo na upravljanje investicijskih skladov, pogodbeno prenesejo na druge davčne zavezance. In prav v takih primerih se pojavi vprašanje oprostitve DDV in posledično tudi odbitka DDV.

Upravljanje tveganj na področju obdavčitve bogatih posameznikov

OECD je obdavčitev bogatih posameznikov opredelil kot eno od bolj tveganih področij obdavčitve. Ti zavezanci so namreč zelo mobilni in njihova dejavnost je po navadi povezana z več kot eno davčno jurisdikcijo. To jim omogoča, da z raznimi mednarodnimi davčnimi shemami agresivnega davčnega načrtovanja ali celo davčnega izogibanja zmanjšujejo svoje davčne obveznosti. Davčna vprašanja se nanašajo tako na obdavčitev dohodkov in kapitala kot tudi na davke na dediščino in podobno.

Skrajšanje obdobja izplačila nadomestila plače za bolniško odsotnost v breme delodajalca

S 1. marcem 2022 se je obdobje izplačevanja nadomestila plače za bolniško odsotnost v breme delodajalca in samostojnega zavezanca skrajšalo s 30 na 20 delovnih dni, na letni ravni pa s 120 na 80 delovnih dni. Vendar to velja le, če je razlog zadržanosti bolezen, poškodba zunaj dela ali poškodba po tretji osebi zunaj dela. Obdobje pa se ne skrajšuje, če je razlog zadržanosti poškodba pri delu ali poklicna bolezen.

Kako dolg je lahko odpovedni rok pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Delavcu v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi pripada odpovedni rok. Lahko je odvisen od trajanja zaposlitve ali je za vse delavce enak. Če je ob poteku odpovednega roka delavec v bolniškem staležu, pa je mogoče tudi, da delovno razmerje ne preneha. Traja lahko še najdlje šest mesecev od poteka odpovednega roka oziroma do prenehanja bolniškega staleža. Delodajalec in delavec lahko odpovedni rok s pisnim sporazumom tudi skrajšata.

Obračun dajatev v času agresije na Ukrajino

Ukrajinska kriza je povzročila veliko humanitarno krizo. Slovenski zavezanci so se na prošnje za pomoč odzvali na različne načine. Vsaka oblika pomoči pa ima za dajalce tudi davčne posledice. Pomembno je razlikovati, ali pomoč omogočijo v Sloveniji ali gre ta v tretjo državo. Poleg pravilnega obračuna DDV od doniranega blaga in storitev morajo zavezanci poznati tudi pravila za uveljavljanje davčnih olajšav. Pravilno je treba obdavčiti še izplačila dohodkov ukrajinskim rezidentom.

IKS 04/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS