Kako presoditi, kaj je pomembno v računovodskih izkazih?

Številne organizacije, ne glede na velikost, imajo v praksi pogosto težave pri presoji pomembnosti. To ima za posledico nepotrebno pretirano administriranje pri knjiženju nepomembnih poslovnih dogodkov. V računovodskih poročilih pa se to kaže prek številnih obsežnih nepomembnih razkritij. Manjkajo pa pomembna. To so tista, ki jih potrebujejo primarni uporabniki računovodskih izkazov pri sprejemanju poslovnih odločitev o zagotavljanju sredstev organizaciji.

Knjiženje brezplačnih proizvodov in storitev

Organizacije tretjim osebam, pravnim ali fizičnim, pogosto zagotovijo proizvode in storitve po vrednosti nič. V praksi jih označujemo kot brezplačne. A če so dani v sklopu prodajnega oziroma nabavnega posla, jih morata v njegovem okviru obračunati tako prodajalec kot kupec. Od teh poslov je treba ločiti tiste, v katerih prodajalci bodočim kupcem zagotavljajo vzorčne izdelke pred prodajo, da se ti prepričajo o njihovi ustreznosti.

Knjiženje (velikih) popravil osnovnih sredstev

Vzdrževanje opredmetenih osnovnih sredstev je v organizacijah s proizvodnjo pomembno področje računovodenja. Pripoznavanje teh poslovnih dogodkov pa vključuje kar nekaj izzivov. Organizacija mora presojati, ali gre za stroške tekočega vzdrževanja, zamenjavo sestavnega dela sredstva ali remont. To so večja vzdrževalna popravila, ki se pojavljajo redno v dobi koristnosti opredmetenega osnovnega sredstva. Z njimi organizacija zagotovi nemoteno delovanje takšnega sredstva ali skupka sredstev.

IKS 11/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS