Posli v tujih valutah in preračun tečajnih razlik

Računovodska obravnava tečajnih razlik, preračuna sredstev, obveznosti v tujini ter pripoznanja prihodkov in odhodkov v zvezi s tem se zdi zelo enostavna. A zaplete se že pri preprostem vprašanju, ali mora organizacija za preračun uporabiti tečaj Banke Slovenije, Evropske centralne banke ali morda poslovne banke. Prav tako ni najbolj jasno, kdaj mora preračunati terjatve in obveznosti v tuji valuti, kako naj ravna s sredstvi, ki jih je pridobila v tuji valuti, in ali mora preračunati tudi DDV zaradi spremembe tečaja.

Posebnosti računovodenja pri nakupu in prodaji delnic in deležev

V času presežne likvidnosti in (vsaj za zdaj) še nizkih obrestnih mer številne organizacije iščejo načine, kako povečati vrednost presežnih denarnih sredstev. Ena od možnosti so naložbe v delnice oziroma deleže. V to vrsto naložb po vsebini spadajo tudi naložbe v sklade. Kljub številnim skupnim značilnostim pa so med njimi razlike, ki vplivajo na pripoznavanje in merjenje v računovodskih izkazih.

Priprava kadrovskih načrtov posrednih in neposrednih proračunskih uporabnikov

Proračunski uporabniki morajo skupaj s finančnimi načrti pripraviti in sprejeti tudi kadrovske načrte. To pomeni, da za načrtovano in ocenjeno število javnih uslužbencev prikažejo, iz katerih virov bodo financirani stroški njihovega dela. Pri tem je pomembno tudi, da spremljajo izvajanje kadrovskih načrtov v povezavi s spremljanjem izvajanja finančnih načrtov.

Knjiženje nabave in porabe zalog materiala v javnem sektorju

Uporabniki za izvajanje svoje dejavnosti poleg delovnih sredstev, dela in storitev drugih nabavljajo tudi material. Včasih ga ob nabavi v celoti porabijo, včasih pa ga hranijo v zalogi. Pri tem je pomembno ustrezno pripoznanje materiala ter vodenje njegove zaloge in porabe. Vsaj enkrat letno pa morajo uporabniki zaloge materiala tudi popisati ter razlike med knjižnim in dejanskim stanjem ustrezno knjigovodsko obravnavati.

Pregled povračil stroškov pri delu funkcionarjev

Z junijem 2021 so se za javne uslužbence spremenile kolektivne pogodbe v delu, ki določa povračila stroškov in druge prejemke. Te spremembe pa ne veljajo za funkcionarje. Zato morajo biti delodajalci pazljivi, da ustrezno ločujejo delovnopravne pravice pri njih zaposlenih javnih uslužbencev in funkcionarjev. Te pravice se nanašajo na povračila stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z njega ter za službene poti doma in v tujini. Vplivajo pa tudi na druga izplačila, kot so jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči.

Upravljanje tveganj kot osnova za izvajanje notranjega revidiranja

V današnjem času je ključno, da poslovodstvo sledi načrtovanju upravljanja tveganj na vseh ravneh delovanja proračunskega uporabnika. Razumevanje tveganj in hitro prilagajanje na spremembe je proces. Pri tem lahko svetujejo tudi notranji revizorji. Vrstni red izbora področij notranjih revizij temelji tudi na oceni tveganj. Tisto področje poslovanja, kjer je stopnja tveganja največja, bo praviloma revidirano najprej.

IKS 04/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS