Davčna obravnava prikritega izplačila dobička pri družbi z omejeno odgovornostjo

Za prikrito izplačilo dobička velja posebna davčna obravnava glede davka od dohodkov pravnih oseb. Podobna je tisti pri dividendah, a ne povsem. Zaplete pa se pri obračunu davčnega odtegljaja, ki ga mora običajno obračunati izplačevalec. Tudi administriranja je lahko zaradi tega več. V določenih primerih lahko prejemnik prihodek od prikritega izplačila dobička izvzame iz davčne osnove.

Odbitek DDV pri osebnih avtomobilih in motornih kolesih po spremembah v letu 2022

Od osebnih avtomobilov in motornih koles odbitek DDV ni dovoljen, razen v izrecno predpisanih primerih. Eden od njih je dopustitev odbitka tega davka pri električnih vozilih, in sicer od januarja 2022. Pri uveljavljanju odbitka DDV pa morajo biti davčni zavezanci pozorni predvsem pri večnamenskih vozilih. Pri teh za uveljavitev pravice do odbitka ni bistvena homologacija, ampak ustreznost vozila za prevoz blaga, ki naj bi bila zagotovljena z izpolnjevanjem posebej za ta namen predpisanih štirih pogojev.

Sodbe Sodišča EU, izdane v drugi polovici leta 2021

Sporom glede DDV kar ni videti konca in temu primerno je veliko tudi izdanih sodb. V drugi polovici leta 2021 po številu močno izstopajo sodbe o pravici do odbitka DDV. Sodišče EU z vsako naslednjo sodbo še bolj natančno določi pogoje, pod katerimi davčni organ to pravico zavezancu sme vzeti. Zanimiva je tudi sodba o tem, kdaj davčna osnova, ki jo določi davčni organ v postopku nadzora, mora vključevati DDV in kdaj ne.

Sodbe Sodišča EU na področju carin in DDV v letu 2021

V letu 2021 je Sodišče EU največ odločitev sprejelo na področju uvrščanja blaga v tarifno številko kombinirane nomenklature. Poleg tega je sprejelo eno odločitev glede kraja nastanka carinskega dolga in obveznosti za plačilo DDV ter eno glede pravil o določanju carinske vrednosti. Odločalo je tudi o zastaranju carinskega dolga in poreklu blaga.

Posebnosti pri obračunu minimalne plače

Nova velikost minimalne plače je od 1. januarja 2022 1.074,43 EUR. Minimalna osnova za obračun prispevkov za socialno varnost pa je v letu 2022 60 % povprečne letne plače, preračunane na mesec. Pri obračunu minimalne plače pa veljajo številne posebnosti. Od tega, da je osnova za obračun dodatkov lahko manjša od minimalne plače, do tega, da mora delodajalec doplačilo do minimalne plače izvesti le od rednega dela, ne pa tudi od nadomestila plače.

IKS 03/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS