Določitev dobe koristnosti

Organizacije se pogosto preveč posplošeno lotijo določitve dobe koristnosti. Posežejo namreč po najvišjih stopnjah, ki jih določa davčni predpis, ali pa preveč črkobralsko upoštevajo določbe računovodskih standardov. Posledica nepravilno določene dobe koristnosti bosta napačno izkazani vrednosti sredstva in stroška amortizacije. Posebnosti pri določanju dobe koristnosti veljajo še za najeta sredstva, pri katerih po koncu najema na najemnika preide tudi lastninska pravica, ter za nadomestne dele, vlaganja v tuja sredstva in podobno.

Knjiženje usredstvenih lastnih proizvodov in storitev

Prihodke iz usredstvenih lastnih proizvodov in storitev pripoznajo le tiste organizacije, ki izkaz poslovnega izida sestavijo po različici I. Ker izkažejo odhodke, povezane s porabo takih proizvodov, morajo prikazati tudi učinke na prihodkovni strani. Organizacije, ki izkaz poslovnega izida sestavijo po različici II, teh učinkov ne prikazujejo. Ugotovljen poslovni izid in nabavna vrednost sredstva zaradi spremembe njegove rabe pa morata biti pripoznana v enaki velikosti ne glede na uporabljeno različico prikaza izkaza poslovnega izida.

Kdaj javnim uslužbencem pripada regres za prehrano

Javni uslužbenci imajo ob izpolnitvi pogojev pravico do regresa za prehrano. Delodajalec mora najprej pravilno izračunati delovnopravno velikost povračila, šele nato ga davčno obravnava. Na pridobitev pravice vplivata število ur uslužbenčeve prisotnosti na delu in razporeditev delovnega časa. Delodajalec pa mora regres za prehrano povrniti v obliki in rokih, ki jih določa delovnopravna zakonodaja.

Obračun regresa za prehrano javnih uslužbencev pri različnih razporeditvah in trajanju delovnega časa

Delovni čas javnih uslužbencev je lahko enakomerno ali neenakomerno razporejen, lahko pa je tudi začasno prerazporejen. Delajo lahko tudi več ali manj kot osem ur. Pri delu jim lahko nastajajo tudi presežki ur, viški ur ali opravljajo nadure. Nekateri delajo s krajšim delovnim časom na podlagi pogodbene svobode, drugi na podlagi posebnih predpisov. Vse to vpliva na izračun regresa za prehrano.

Poročilo delovne skupine EPSAS za leti 2019 in 2020

Delovna skupina, ustanovljena z namenom priprave novih evropskih računovodskih standardov za javni sektor (EPSAS), še vedno deluje v okviru druge razvojne faze projekta. Osmo srečanje v Rimu leta 2019 je prineslo razpravo o izbiri ustrezne metode vrednotenja ekonomskih kategorij in drugem vseobsegajočem izkazu. Člani delovne skupine so se nato na srečanju v Luksemburgu dotaknili tem institucionalne klasifikacije in združljivosti posameznih standardov IPSAS z okvirom EPSAS. Delo skupine se z zamikom zaradi epidemije zdaj znova nadaljuje.

IKS 03/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS