Letno poročilo za organizacije, ki računovodijo po SRS, za leto 2019

Letno poročilo gospodarskih družb je sestavljeno iz poslovnega in računovodskega poročila. Organizacija ga pripravi tako, da ima informacijsko vrednost za bralce. To niso le lastniki, ampak tudi kupci, dobavitelji, posojilodajalci in ne nazadnje davčna uprava. Čeprav so ti finančno pismeni, pa niso nujno strokovnjaki, zato morajo biti informacije v letnem poročilu podane jasno, pregledno in razumljivo.

Računovodsko poročilo organizacij, ki računovodijo po SRS, za poslovno leto 2019

Računovodsko poročilo je sestavni del letnega poročila in poleg računovodskih izkazov vsebuje tudi pojasnila k posameznim postavkam. Pripraviti ga morajo srednje velike in velike organizacije. Za poslovno leto 2019 bodo morale organizacije pojasnila dopolniti z novimi zahtevami po razkritjih v zvezi z najemi pri najemnikih in razkrivanjem prihodkov iz pogodb s kupci.

Spremembe pojasnil v računovodskem poročilu zaradi sprememb SRS 15 v letu 2019

Čeprav se zdijo spremembe SRS 15 – Prihodki v letu 2019 izredno majhne, pomembno vplivajo na računovodske izkaze organizacije. Spremenjeni način pripoznavanja prihodkov vpliva ne le na velikost pripoznanih prihodkov, ampak tudi na časovno komponento njihovega pripoznavanja. Zaradi novega načina računovodenja bodo morale organizacije pripraviti tudi nova pojasnila k računovodskim izkazom. Na konkretnem primeru so prikazana v prilogi.

Povračila stroškov za službeno potovanje v tujino po vladni uredbi

Od letos velja nova vladna uredba o povračilih stroškov za službena potovanja v tujino. Ponovno je predvidena dnevnica za odsotnost nad šest do osem ur. Določeni so tudi novi zneski dnevnic za leto 2020 in tisti, veljavni od leta 2021. Proračunski uporabniki morajo uredbo uporabljati v celoti, pravne osebe iz gospodarstva in negospodarstva pa jo uporabljajo, če se nanjo sklicujejo katerikoli dokumenti, ki urejajo razmerja med delavci in delodajalci.

Spremembe izkaza prihodkov in odhodkov določenih uporabnikov po načelu denarnega toka

Določeni uporabniki morajo že za pripravo računovodskega poročila za leto 2019 oziroma v sklopu izkaza prihodkov in odhodkov po načelu denarnega toka upoštevati nov obrazec. Spremembe se nanašajo predvsem na skupino kontov nedavčnih prihodkov in prihodkov iz EU.

Usklajevanje podatkov za pripravo premoženjskih bilanc

Da bi se izognili neusklajenosti premoženjske bilance, morajo uporabniki najmanj enkrat na leto preveriti, ali se stanje na posameznih aktivnih in pasivnih postavkah poslovnih knjig ujema z dejanskim stanjem. V ta namen uskladijo promet v glavni knjigi in pomožnih poslovnih knjigah še pred popisom in sestavitvijo računovodskega izkaza. Urediti morajo tudi šifrant poslovnih partnerjev. Temu sledi usklajevanje odprtih postavk terjatev in obveznosti z izpisi odprtih postavk.

Kaj zavarovancem prinaša novi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Zakon je bil sprejet povsem ob koncu leta 2019 in velja od 12. decembra 2019. Glavne novosti je doživel na področju odmernega odstotka, tudi z uvedbo zvišanja zaradi otrok, in spremembe dvojnega statusa. Tako se je del pokojnine za prva tri leta prejemanja zvišal z 20 na 40 %. Nadalje zakon uvaja sorazmerni del pokojnine tudi pri delni pokojnini in ponovnem vstopu v zavarovanje za vsaj štiri ure dnevno oziroma 20 ur na teden.

IKS 03/2020


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS