Dostava podatkov za odmero dohodnine za leto 2017

Enkrat na leto morajo plačniki davka Fursu poslati podatke o medletnih dohodkih, ki ne zajemajo tistih, o katerih med letom poročajo sproti. To so dohodki, ki so oproščeni dohodnine, plačane premije za prostovoljno pokojninsko zavarovanje zaposlenih, prenosi kapitalskih deležev (o njih poročajo tudi notarji) in še kateri. Ni pa jim treba ponovno poročati o dohodkih, od katerih so med letom obračunali akontacijo dohodnine oziroma dohodnino kot dokončni davek.

Obdavčitev poslovodij

Poslovodje lahko opravljajo delo na različnih pravnih podlagah. Delajo po civilni pogodbi ali pa so zaposleni. Izbira je deloma odvisna tudi od tega, po kateri zavarovalni podlagi so socialno zavarovani. Vendar velja opozoriti na nekaj posebnosti pri poslovodjih družbenikih, ki so zavarovani po posebni zavarovalni podlagi. Ti namreč običajno prejemajo še povračila stroškov, zato je tudi tu treba upoštevati omejitve pri obdavčitvi.

Primeri ravnanja zavezancev, ko konvencija z drugo državo ni sklenjena

Slovenija je sklenila široko mrežo konvencij o odpravi dvojne obdavčitve, vendar ne z vsemi državami. Pri poslovanju s tistimi, s katerimi te konvencije ni sklenila, je obdavčitev odvisna izključno od zakonodaje ene ali druge. V večini primerov je dvojna obdavčitev slovenskih rezidentov odpravljena že na podlagi določb Zakona o dohodnini in Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. A zavezanci vendarle ravnajo drugače, kot če bi bila konvencija sklenjena.

Uporaba sistema mini VEM pri DDV

Uporaba sistema »vse na enem mestu« (VEM) bo v naslednjih letih razširjena z digitalnih storitev še na druge storitve in na prodajo blaga na daljavo. Ta sistem pomeni veliko poenostavitev pri čezmejnih transakcijah, saj bo tako počasi ukinjena obveznost identifikacije za DDV v drugih državah članicah, ki je za davčne zavezance administrativno zelo obremenjujoča. Za zdaj pa se sistem mini VEM uporablja le pri digitalnih storitvah, to je elektronskih in telekomunikacijskih storitvah ter storitvah radijskega in televizijskega oddajanja.

Zaposlitev poslovodne osebe ali vodilnega delavca

V pogodbi o zaposlitvi s poslovodno osebo ali prokuristom je pogodbenima strankama dana zakonska možnost, da nekatere pravice, obveznosti in odgovornosti uredita drugače, kot jih določa delovnopravna zakonodaja. Pomembno je le, da je kakršnakoli drugačna ureditev v pogodbi o zaposlitvi nedvoumno zapisana. Na drugi strani pogodbo o zaposlitvi z vodilnim delavcem zakon ureja v posebnem členu, a ne omogoča toliko svobode.

Poročila o DDV za leto 2017

Pripravljanje letnih obračunov DDV v Sloveniji ni predpisano. Kljub temu morajo zavezanci za preteklo leto pripraviti nekatera letna poročila, povezana z DDV. Fursu jih oddajo januarja. Poročila za leto 2017 morajo torej predložiti na začetku leta 2018, med njimi so obvezna poročila o plačani realizaciji, prodaji na daljavo in obračunanem pavšalnem nadomestilu.

IKS 01/ 2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS