Humanitarna pomoč v tujino

Nedavne poplave so prizadele veliko območje Balkana. Slovenski zavezanci so se na prošnje za pomoč odzvali na različne načine. Vsaka oblika pomoči pa ima za dajalca tudi davčne posledice. Razlikovati moramo, ali je pomoč namenjena v drugo državo članico EU ali v tretjo državo. Še posebno zapletena je obravnava primerov, ko zavezanec humanitarno pomoč, namenjeno tujim prejemnikom, zbira od tujih darovalcev, saj je treba kombinirati različna pravila obdavčitve.

Zastaranje v davčnem pravu

Pojem zastaranje se ne pojavlja le v civilnem, ampak tudi v kazenskem, prekrškovnem in davčnem pravu. Čeprav gre za različna področja s specifičnimi zakonitostmi, je vsem skupno to, da upnik po določenem času zaradi svoje pasivnosti izgubi možnost formalno zahtevati izpolnitev svoje terjatve. Sestavek obravnava zastaranje davčne terjatve.

Nadzor pri izdaji ID-številke za DDV

Sistem obračunavanja DDV pri dobavah blaga znotraj EU je skupaj s širitvijo skupnega trga in svobodnega pretoka blaga in storitev poleg pozitivnih gospodarskih učinkov prinesel tudi večji razmah utaj DDV. Sestavek opisuje izvajanje nadzornih ukrepov Dursa pri izdaji ID-številke za DDV kot enega izmed njegovih ukrepov v boju proti utajam DDV.

Dotirana podružnica in obračun DDPO

Podružnico tujega gospodarskega subjekta, ki ne ustvarja lastnih računovodskih prihodkov, imenujemo dotirana podružnica, saj za svoje delovanje prejema le finančna sredstva oziroma dotacije od sedeža družbe. Taka podružnica praviloma ne izkazuje pozitivnega poslovnega izida, pač pa v računovodskem smislu izgubo obračunskega obdobja. Za namene obdavčenja z DDPO taka podružnica največkrat izpolnjuje kriterije za opredelitev poslovne enote. Zaradi tega ji je v ta namen treba pripisati primerne davčne prihodke ter tako ugotoviti primerno davčno osnovo obračunskega obdobja in davek, seveda ob upoštevanju vseh drugih pravil oziroma metodologije za ugotavljanje DDPO.

Dohodninska obdavčitev dividend

Dohodki, ki jih Zakon o dohodnini obravnava kot dividende, so ob izplačilu dokončno obdavčeni po stopnji 25 %. Pri rezidentih so obdavčeni po načelu svetovnega dohodka, pri nerezidentih pa po načelu vira. Kadar so dividende izplačane v naravi, se vrednost prejemka v naravi poveča s koeficientom davčnega odtegljaja.

Mednarodna obdavčitev dividend

Po Zakonu o dohodnini so dividende rezidentov obdavčene po načelu svetovnega dohodka, dividende nerezidentov pa le, če imajo vir v Sloveniji. Za pravilno obdavčitev dividend, ki jih rezidenti dosegajo v tujini in nerezidenti v Sloveniji, je treba poznati tudi določbe konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju. Te pravico do obdavčitve razdelijo med državo vira in državo rezidentstva ter odpravljajo dvojno obdavčitev.

Prispevek za zdravstvo od nagrad študentom in dijakom

Prispevek za zdravstvo po stopnji 6,36 % se plačuje tudi od neobdavčenih nagrad študentom in dijakom za obvezno praktično delo v skladu s predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje.

IKS 07/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS