Spremembe pri plačah v javnem sektorju

Spremembe predpisov o plačah javnih uslužbencev prinašajo obveznost obračuna in izplačila plač po virih financiranja ter spremljanja števila zaposlenih po virih financiranja in poročanja o njem. Določenih je devet virov financiranja, ki so opredeljeni glede na sredstva za bruto plače in nadomestila javnih uslužbencev za opravljanje posameznih dejavnosti. Podlaga za spremljanje števila zaposlenih javnih uslužbencev po virih financiranja pri posrednih proračunskih uporabnikih so kadrovski načrti.

Drugi prejemki iz delovnega razmerja

Prejemke, kot so regres za letni dopust, jubilejna nagrada, solidarnostna pomoč in odpravnina ob upokojitvi, povezuje predvsem to, da so bolj ali manj vezani na čas zaposlitve. Tako je na primer regres neposredno vezan na pravico do letnega dopusta, jubilejna nagrada pa na delovno dobo pri delodajalcu. Zato je pomembno, da delodajalec pravilno ugotovi pogoje izplačila in zneske, ki pripadajo delavcem, ter jih tudi davčno pravilno obravnava.

Razkritje transakcij s povezanimi strankami

Obravnavanje in razkrivanje transakcij s povezanimi strankami je le na prvi pogled eno izmed manj zahtevnih področij računovodenja. Izraza povezana stranka neposredno ne opredeljujejo niti ZGD-1 niti SRS, ki napotujejo na uporabo MSRP. Če bo predlog sprememb SRS sprejet, bodo morala tudi slovenska podjetja razkrivati bistveno več informacij o povezanih strankah.

Knjiženje drobnega inventarja med opredmetenimi osnovnimi sredstvi pri uporabnikih EKN

Zaposlene v računovodstvih uporabnikov EKN pogosto zanima, kako naj razvrščajo, merijo in vrednotijo drobni inventar. Ključno vodilo je, da morajo pri knjiženju upoštevati njegovo izkazovanje bodisi med opredmetenimi osnovnimi sredstvi bodisi med zalogami.

Posebnosti pri računovodenju kmečkega gospodinjstva

Kmečko gospodinjstvo je osnovna enota za računovodenje in sestavljanje davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, tudi če ga sestavlja več gospodinjstev. Pri računovodski in davčni obravnavi morajo nosilci upoštevati enotnost in celovitost kmečkega gospodinjstva.

Prevrednotenje nepremičnin

Podjetje nepremičnine po začetnem pripoznanju meri po modelu nabavne vrednosti ali po modelu prevrednotenja oziroma poštene vrednosti. Če jih meri po pošteni vrednosti, standardi ne dopuščajo vrnitve na merjenje po nabavni vrednosti. Nepremičnin ne izmeri po pošteni vrednosti samo v določenem trenutku, ampak gre za kontinuiran proces.

Sestavljeni obračuni odloženih davkov in razkritja

Metoda obveznosti po bilanci stanja je edina, ki jo za obračunavanje odloženih davkov predpisujejo računovodski standardi. Temelji na obdavčljivih in odbitnih začasnih razlikah med knjigovodskimi in davčnimi vrednostmi sredstev in obveznosti. Posledica obdavčljivih začasnih razlik so obveznosti, posledica odbitnih začasnih razlik pa terjatve za odloženi davek. Terjatve in obveznosti za odloženi davek, ki so povezane s poslovnimi dogodki in drugimi posli, pripoznanimi v izkazu poslovnega izida, vplivajo na odhodek/prihodek za davek in s tem na poslovni izid, tiste, ki so povezane s posli, pripoznanimi v kapitalu, pa vplivajo neposredno na kapital. Pri poslovni združitvi vplivajo na znesek dobrega imena. Družbe, katerih računovodske izkaze mora pregledati revizor, morajo v zvezi s pripoznavanjem terjatev in obveznosti za odloženi davek pripraviti posebna razkritja.

Presoja zastopniškega odnosa pri pripoznavanju prihodkov

Podjetje pripozna zgolj prihodke, ki so vezani na pritok gospodarskih koristi. Prilivi, ki jih zbere v imenu in za račun tretjih, ne pomenijo prihodkov, temveč je prihodek zgolj provizija, za katero se principal in agent oziroma zastopnik dogovorita. Presoja, kdaj podjetje deluje kot eden ali drugi, pa ni preprosta.

Računovodenje skupne občinske uprave

Skupno občinsko upravo lahko ustanovi več občin, da bi opravljala posamezne naloge občinske uprave za potrebe več občin skupaj. Organ skupne občinske uprave je skupna služba, ki jo ustanovijo občinski sveti na podlagi splošnega akta, v katerem določijo njene naloge in notranjo organizacijo.

IKS 08-09/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS