Poročila o DDV za leto 2014

V Sloveniji pripravljanje letnih obračunov DDV ni predpisano, vendar pa morajo zavezanci za preteklo leto pripraviti nekatera letna poročila, povezana z DDV, in jih Fursu oddati v januarju. Kratek pregled predstavlja poročila za leto 2014, ki jih morajo zavezanci predložiti na začetku leta 2015.

Končni poračun odbitka DDV za leto 2014

Zavezanci z ID-številko, ki odbijajo DDV ob upoštevanju odbitnega deleža, bodo na začetku leta 2015 poračunali odbitek DDV preteklega leta. Tako bodo izračunali končni odbitek za leto 2014, poračunali odbitek za leto 2014 in začeli uporabljati končni delež za leto 2014 kot začasnega za leto 2015. Izračunane razlike odbitka bodo morali tudi računovodsko in davčno evidentirati.

Pošiljanje podatkov za odmero dohodnine

Podatke o dohodnine oproščenih celoletnih dohodkih, o prostovoljnem pokojninskem zavarovanju in o prenosih kapitalskih deležev moramo Fursu poslati do konca januarja za preteklo leto. Podatkov o dividendah, obrestih in najemninah, od katerih smo med letom plačali dokončen davek, ne pošiljamo niti Fursu niti prejemnikom dohodkov. Slednjim pošiljamo le podatke o dohodkih, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, in o dohodkih, ki so dohodnine oproščeni.

Omejitev izvršbe na plačo zaradi preživljanja drugih oseb

Dohodek dolžnika, na katerega ni mogoče seči z izvršbo, se poveča, če dolžnik vzdržuje in preživlja družinske člane ali druge osebe. Velikost dohodka za preživljanje posamezne vzdrževane osebe je predpisana v razmerju do osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki znaša 269,20 EUR. Da lahko delodajalec upošteva povečanje dohodka, mora delavec z javno ali po zakonu overjeno listino dokazati, da vzdržuje in preživlja druge osebe.

Novosti pri obdavčitvi digitalnih storitev

Kraj obdavčitve pri telekomunikacijskih storitvah, storitvah radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronskih storitvah, ki so opravljene nezavezancem, se s 1. januarjem 2015 spreminja. Za te storitve se hkrati uvaja poenostavitev pri obračunavanju in plačevanju DDV v obliki dveh posebnih ureditev. Če hočejo davčni zavezanci to poenostavitev izkoristiti, morajo poskrbeti za pravočasno identifikacijo za ustrezno posebno ureditev. Novi ureditvi prinašata še vrsto pravil, predpisanih domnev in možnosti njihovega izpodbijanja, na katere se morajo davčni zavezanci pripraviti, da bodo lahko pravilno obračunavali DDV.

Druge novosti na področju DDV in ostalih davčnih predpisov

1. januarja bodo začele veljati nekatere spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, ki potrebujejo tudi nekaj razlag. Te bodo objavljene do konca leta v Pravilniku o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost. Spremenila pa sta se tudi Zakon o davku na finančne storitve in Zakon o davku od prometa zavarovalnih poslov, saj se je davčna stopnja zvišala s 6,5 % na 8,5 %. Uporaba stare ali nove stopnje bo odvisna od datuma nastanka davčne obveznosti, ki ni enak pri obeh.

IKS 01/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS