Neodplačni prenos premoženja fizičnih oseb

Neodplačni prenos premoženja je posel med dvema osebama – prenositeljem in prevzemnikom premoženja. Prenositelj lahko s takim poslom ustvari kapitalski dobiček, prevzemnik pa pridobi premoženje, ki ga ni plačal. Tako je lahko sicer neodplačni prenos premoženja obdavčen pri eni od oseb ali celo pri obeh.

Trošarine – kdaj se plačujejo?

Trošarina je vrsta davka na porabo blaga. Praviloma je določena v znesku na mersko enoto in le izjemoma v odstotku od davčne osnove. Za trošarine je značilno, da se obračunajo samo enkrat, in sicer pri prvem prometu trošarinskega izdelka v Sloveniji, in da se vštevajo v osnovo za obračun DDV. Podjetja, ki izdelujejo trošarinske izdelke ali trgujejo z njimi, morajo poznati pravila za plačevanje trošarin tako pri poslovanju v Sloveniji in z državami članicami EU kot tudi pri uvozu in izvozu.

Predlog sprememb Zakona o izvajanju carinskih predpisov Skupnosti

Zaradi spremenjene organiziranosti carinske uprave in drugih carinskih predpisov vlada pripravlja predlog sprememb Zakona o izvajanju carinskih predpisov Skupnosti. Evropska carinska zakonodaja sicer velja in se uporablja v vseh državah članicah neposredno, kljub temu pa imajo države članice pravico, da posamezna področja in postopke posebej uredijo v svojih nacionalnih predpisih.

Digitalne storitve – pravila po posameznih državah članicah EU

Davčni zavezanci, ki opravljajo telekomunikacijske in elektronske storitve ter storitve oddajanja in uporabljajo posebno ureditev Mini VEM, morajo poznati številna pravila o DDV, ki veljajo v državi prejemnika njihovih storitev, saj le tako lahko pravilno obračunajo DDV v teh državah. Ker se pravila glede obračunavanja DDV po državah članicah nekoliko razlikujejo, je Evropska komisija kot delovni pripomoček na svoji spletni strani objavila vrsto informacij in napotkov. V sestavku je podan pregled informacij in poizvedb, ki so zavezancem na voljo na tej spletni strani.

Zakon o potrjevanju računov

Gotovinsko poslovanje bo, kot kaže, ponovno dodatno normirano. Predlagani Zakon o potrjevanju računov bo z uvedbo novih davčnih blagajn zavezancem, ki poslujejo z gotovino, prinesel tudi nove obveznosti. Ker se morajo na njihovo uvedbo pravočasno pripraviti, je v tem sestavku podan kratek pregled bistvenih novosti, ki jih bo zakon prinesel.

Zakaj je določitev rezidentskega statusa pomembna?

Za pravilno poravnavanje davčnih obveznosti je pomembno poznati rezidentski status prejemnika dohodka. Zavezanci za dohodnino so rezidenti in nerezidenti. Rezidenti plačujejo dohodnino od vseh dohodkov, ki jih prejmejo in imajo vir v Sloveniji ali zunaj nje. Upravičeni so tudi do davčnih olajšav. Nerezidenti pa po Zakonu o dohodnini plačujejo dohodnino samo od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji, razen če sklenjena konvencija določa drugače. Praviloma so upravičeni do manj davčnih olajšav kot rezidenti in ne oddajajo letne dohodninske napovedi.

IKS 05/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS