Katere vrste odškodnin so oproščene plačila dohodnine?

Fizične osebe prejemajo razne dohodke, med katerimi so lahko tudi odškodnine. Nekatere so oproščene plačila dohodnine. Vendar med temi ni tistih, ki nadomeščajo izgubljeni dohodek. Prav tako ni tistih, ki so le tako poimenovane, dejansko pa so dohodek, ki je z akontacijo dohodnine oziroma dohodnino po vsebini obdavčen.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu

Invalidi so pri zaposlovanju in v delovnem razmerju varovani bolj kot drugi delavci. Zato mora delodajalec pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas iz poslovnega razloga ali nezmožnosti opravljanja dela postopek odpovedi voditi drugače. Delodajalec, ki zaposluje pet ali več delavcev, mora pred odpovedjo pridobiti mnenje komisije, ali pri njem obstajajo razlogi za odpoved.

Izračun nadomestila plače za bolezen in poškodbo zunaj dela v breme delodajalca

Delavcu zaradi bolezni ali poškodbe zunaj dela pripada nadomestilo plače za tiste dni in za toliko ur, kot bi moral delati. Prejeti ga mora vsaj v velikosti 80 % plače preteklega meseca za polni delovni čas. Če pa je delavec v preteklem mesecu prejel nadomestilo plače, mora delodajalec izračunati, koliko bi prejel, če bi delal. Je pa nadomestilo plače lahko manjše od minimalne plače ali večje, kot če bi delal.

Pravice in obveznosti strank pri posojilni pogodbi

Kadar želijo organizacije bodisi povečati bodisi širiti poslovanje ali jim grozi nelikvidnost, pogosto posežejo po posojilu. Za posojilodajalca, ki v celoti izpolni obveznost izročitve posojila, je to tvegan pravni posel. Vračilo posojila pa je negotovo, saj se lahko zgodi, da v prihodnosti posojilojemalec ne bo imel dovolj sredstev za vrnitev izposojenega.

Kako začasno izvoziti blago po postopku pasivnega oplemenitenja

Davčni zavezanec, ki začasno pošlje blago na oplemenitenje v tretjo državo, mora vložiti carinsko deklaracijo s postopkom pasivnega oplemenitenja. Predhodno mora pridobiti dovoljenje davčnega organa. Ko gre za popravilo blaga, se zahtevek in dovoljenje izdata v obliki carinske deklaracije. Postopek se običajno zaključi s ponovnim uvozom blaga in sprostitvijo v prosti promet s popolno ali delno oprostitvijo plačila uvoznih dajatev.

Obračun DDV pri preprodaji blaga v povezavi s carinskimi postopki

Zavezanci morajo pri dobavi blaga, ki se ne odpošilja oziroma prevaža, kot kraj obdavčitve upoštevati kraj, kjer to blago je. Če je v Sloveniji, morajo ugotoviti, ali gre za obdavčeno ali oproščeno transakcijo. Velik vpliv na to imata tudi carinski status blaga in njegova natančna lokacija – na primer, če je v prosti coni ali carinskem skladišču. Če je blago pri preprodaji zunaj Slovenije, njegova dobava ni predmet slovenskega DDV.

Popravek odbitka DDV pri osnovnih sredstvih in nepremičninah

S spremembo Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost se pomembno spreminja obravnava popravka odbitka DDV pri osnovnih sredstvih in nepremičninah. Odslej sprememba dejavnikov, merodajnih za odbitek, pred začetkom dejanske uporabe vpliva na celotno vrednost odbitega oziroma neodbitega DDV, po začetku dejanske uporabe pa le na sorazmerni del, ki je še preostal do preteka 5- oziroma 20-letnega obdobja.

Načelo davčne nevtralnosti na področju oprostitev DDV

Oprostitev DDV pri nekaterih dobavah blaga in storitvah je pravica davčnih zavezancev, za katero morajo ti izpolnjevati predpisane pogoje. Sodna praksa Sodišča EU s številnimi sodbami pojasnjuje, katere pogoje za posamezne vrste oprostitev države članice lahko določijo in do kam sega njihova diskrecijska pravica. Prekoračitev te pravice ali neupravičen odvzem pravice do oprostitve DDV pogosto privede do kršitve načela davčne nevtralnosti.

IKS 11/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS