Poglejmo inflaciji v zobe

Ob omembi inflacije malokdo ostane ravnodušen. Pri tem ni pomembno, ali jo je povzročila povečana količina denarja v obtoku ali zmanjšanje ponudbe dobrin – cene se zvišujejo in to je dovolj, da nas skrbi za ohranjanje kupne moči vse bolj vznemirjajo v spanju.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 03. 2022

Za nami sta dve leti, v katerih smo se spopadali s korono, in ravno ko smo hoteli svobodneje zadihati, smo vstopili v obdobje, ko je svet postal nevaren. Med zdravstveno krizo se je zaradi strahu pred zmanjšanjem gospodarske aktivnosti povečevala količina denarja v obtoku. Med varnostno krizo prihaja do zmanjšane proizvodnje hrane in nekaterih drugih dobrin ter do motenj pri oskrbi z energenti. Če temu dodamo še težave z realnim merjenjem višine inflacije, imamo več kot dovolj razlogov za zaskrbljenost.

Ker so zaradi presežka likvidnosti obrestne mere rekordno nizke, sposojen denar marsikdo porabi za naložbe s (pre)nizko donosnostjo – ko vrednost denarja kopni, se pogosteje kot običajno odločamo za nakup finančnih instrumentov, nepremičnin, plemenitih kovin in kriptovalut. V strahu pred inflacijo se pozabimo zavarovati pred obrestnim tveganjem ali pa preprosto spregledamo, da bomo morali sposojen denar nekega dne tudi vrniti.

Čeprav inflacija še ni hiperinflacija, ki bi zahtevala tudi posebno računovodsko obravnavo, jo računovodje opazujemo z nelagodjem. Tvegane in razvrednotene naložbe moramo pravočasno zaznati in jih ustrezno oslabiti. Izziva posebne vrste bosta vse bolj tudi interpretaciji bilančnih stanj in računovodskih kazalnikov. In na koncu, če bo inflacija res podivjala, bomo morali poskrbeti tudi za ohranjanje realne vrednosti kapitala.

O inflaciji in njenih vzrokih pa tudi posledicah bomo govorili na aprilskih Dnevih računovodij v Portorožu. Verjamem, da bo letošnja osrednja strokovna tema zanimiva za vse. Računovodje, ki so v poklic vstopili v obdobju, ko smo inflacijo komaj zaznavali, bodo razprave opomnile na prihajajoče nevarnosti. Računovodske veterane pa bodo prispevki verjetno spomnili na čase, ko so bila revalorizacijska preračunavanja povsem vsakdanja praksa. Vabim vas, da se nam pridružite – tudi zato, ker se po dolgem času spet lahko srečamo v živo ter temeljito pogovorimo in prijetno podružimo.

IKS 04/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS