Čar obdarovanja

Pozno jeseni se pri računovodjih pojavi vsakoletni nemir. Nekateri ga občutimo hitreje, že ko se na ulicah pojavijo kostanjepeki, drugi nekoliko kasneje, šele ob postavljanju novoletnih okrasitev. Oboji se namreč zavemo, da je pred nami tisti del leta, ko se bomo ukvarjali z darili in drugimi opravki, ki sodijo v prednovoletni čas. V času, ko se drugi lahko neobremenjeno prepustijo iskanju daril, moramo računovodje ob željah in pričakovanjih darovalcev in obdarovancev upoštevati tudi predpise. In vsako leto je kakšno novo pravilo. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 24. 11. 2021

Za ogrevanje se lotimo klasičnih daril. Tistih v raznobarvnih škatlicah in vrečkah, ki jih podarjamo poslovnim partnerjem, zaposlenim in njihovim bližnjim ter kupcem. Glede na prejemnika jih razvrstimo v vrednostne razrede, po potrebi davčno začinimo in poknjižimo. Delo za začetnike. 

Bolj zapletena in naporna je zgodba z dodatnim prejemkom, ki ga vodstvo zaposlenim nameni konec leta. Vsako leto se borimo s pravili in pravilniki ter vrednostmi in poimenovanji. Je to plačilo za poslovno uspešnost, trinajsta plača ali božičnica? Kako nagraditi nekatere bolj in druge manj? Smemo kakšnega prejemnika izpustiti? Kdaj gre za prispevek in kdaj za dohodnino? Kdaj prejemek izplačati? Stvari niso preproste in izkušnje so dobrodošle. 

Največji izziv so seveda darila, ki smo jih prejeli od države. Državna pomoč v obliki oprostitve plačila dela prispevkov, kritja fiksnih stroškov, kriznih dodatkov, čakanja na delo, karantene in višje sile, minimalne plače ali denimo regresa. Najprej smo se ubadali s pogoji za dodelitev, zdaj se bomo s pogoji za ohranitev pridobljenih sredstev. Po katerem predpisu je bila pomoč dodeljena? Kolikšen je dejanski upad prihodkov? Smo izplačevali dobičke? Smo podjetje v težavah? Kdaj in koliko pomoči vrniti? Opravilo za izkušene. 

Upam, da ko boste z delovnih miz pospravili vsa obdarovanja, tudi vas čaka kakšno darilo. Tiste, ki se želite izogniti presenečenjem in zapletom, pa vabim na posvetovanje, na katerem bomo podrobneje spregovorili o ključnih davčnih temah in novostih, ki jih morate poznati ob prehodu v leto 2022.

IKS 12/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS