Zaradi centov ob živce in milijone

Pred leti, ko je bila mobilna telefonija dražja in aparata ni imel vsak, smo tovrstno komunikacijo šteli za privilegij. Če je bil telefon službeni, pogovor pa zasebni, so tovrstne pogovore davčno nadzirali. To so bili časi, ko so na svoj račun prišli ljubitelji navidezne učinkovitosti. Namesto da bi se ukvarjali z realnim vrednotenjem finančnih naložb in kapitala ali s kompleksnimi menedžerskimi odkupi, smo v nedogled kljukali sezname telefonskih pogovorov in na njih iskali nekaj centov vredne zasebne klice. Ko smo čez čas zadeve vendarle poenostavili, država zaradi tega ni bankrotirala.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 29. 07. 2021

Če se z nostalgijo spominjate omenjenih časov in vas nekoliko dolgočasi poletno mrtvilo, imamo za vas dobro novico. Vse kaže, da se nam spet obeta mnogo dela za nič učinka. Modrosti in domišljiji sindikalnih in državnih pogajalcev se lahko zahvalimo za nova pravila določanja zneskov povračil stroškov prevoza na delo v javnem sektorju, izvirnosti snovalcev davčnih predpisov pa za enakomerno porazdelitev administrativne novosti na vse dejavnosti. Z nekaj dobro odmerjenimi stavki v uredbi o povračilu stroškov so podrli uveljavljen sistem izračunov. Zdaj ga bomo morali postaviti na novo ali pa imeti dvojne evidence in za davčne namene slediti razlikam med njima. In razlike so "ogromne" – nekaj centov bomo našli tu, kakšen evro tam.

Zdi se, da pri snovanju tako neživljenjskih rešitev nobenega izmed deležnikov ne zanima celostni vidik. Vsak s figo v žepu obdeluje svoj vrtiček in krivdo za zaplete vali na drugega. Ni jim mar niti za pravi namen povračila stroškov zaposlenim niti za enostavno poslovno in davčno obravnavo. Lahko bi poiskali veliko primernejših rešitev od te, za katero so se dogovorili, a se niso potrudili, ker se jim ni bilo treba. 

Brez skrbi, preračuni vas bodo razveselili šele jeseni. Do takrat pa vam in vašim najbližjim želim miren in prijeten poletni oddih.

IKS 08-09/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS