Ko cvetijo naloge

Vstopili smo v bilančno obdobje, ko se naše obremenitve na delovnem mestu opazno povečajo. Jeseni smo vas v spletni anketi Zveze RFR vprašali, kako je upad gospodarskih aktivnosti v času epidemije vplival na delo vašega računovodstva. 80 % vas je odgovorilo, da je dela več, le 8 % pa, da je dela manj. Takšen rezultat je pričakovan, saj smo računovodje običajno prvi, ki moramo izpeljati hitre in številne prilagoditve, s katerimi se na epidemijo odzivajo podjetja in država. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 01. 2021

Uspešno podjetje ni statično, saj svoje poslovanje nenehno prilagaja spremembam, ki se dogajajo v okolju, in tako ohranja svojo konkurenčnost. V zadnjem letu pa so spremembe vseh vrst v poslovnem okolju pogoste. Zaradi omejitev so se spremenili pogoji, pod katerimi se smejo ponujati blago in storitve. Spremenile so se nakupovalne navade in od njih neposredno odvisen obseg povpraševanja. Nekatere dejavnosti so morale čez noč zakleniti vrata, res pa je tudi, da nekatere z dobavami komaj dohajajo naročila. 

Pogosto in hitro se spreminjajo tudi ukrepi, s katerimi v teh kriznih časih gospodarstvu in posameznikom pomaga država. Čeprav je pričakovano in razumljivo, da je v takšnih razmerah hitra odzivnost bolj pomembna kot pa filigransko preigravanje neštetih podrobnosti, je treba ukrepe na koncu tudi udejanjiti, kar je pri nepremišljenih rešitvah zamudno in zahtevno. 

Ko raznim kriznim dodatkom, pogojem za ohranitev državne pomoči, izplačilom za poslovno uspešnost in pomoči za kritje fiksnih stroškov dodamo še nekaj davčnih novosti in posebnosti, brexit ter vse tisto, kar bodo protikoronski ukrepi prinašali sproti, ugotovimo, da so ustvarjeni vsi pogoji za razmere, ki smo jih računovodje na začetku leta vajeni. Opravil je spet (pre)več in časa (pre)malo. 

Zato se primerno organizirajmo in ustrezno določimo poslovne in osebne prioritete. Aktivno poskrbimo za ohranjanje zadostne psihične in fizične kondicije ter za zdravo delovno okolje. Potem pa na juriš. Dela nam ne bo zmanjkalo.

IKS 02/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS