Računovodenje v času koronavirusa

V teh dneh se dogajajo stvari, katerih razsežnost in posledice lahko le slutimo. Življenje, kot smo ga bili vajeni, nadomešča nova stvarnost, katere nadrealistična podoba počasi postaja naš vsakdan. Prihaja čas, v katerem bomo korenito spremenili osebne, družbene in poslovne prioritete. Zveza RFR je zato pripravila posebno, brezplačno digitalno izdajo revije IKS, poimenovano IKS COVID-19. Tukaj bodo do nadaljnjega zbrane vse strokovne vsebine, neposredno povezane s COVID-19 oziroma pomembnimi ukrepi.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 03. 2020

Razglasitev pandemije zaradi nevarne in splošne razširitve koronavirusa nas sili k opuščanju osebnih stikov in spremembi poslovnih procesov. Spreminja se naše dojemanje pravic in dolžnosti, ki jih imamo kot posamezniki in ki jih zagotavljamo kot družba. Osredotočanje na reševanje zdravstvenih težav zahteva prilagoditve na vseh drugih področjih. A življenje, z njim pa tudi poslovanje, se kljub temu ni ustavilo. Teče naprej in od nas zahteva karseda veliko modrosti, potrpežljivosti in seveda domiselnosti.

Obeta se nam kopica ukrepov, s katerimi bomo blažili krč, ki se pojavlja ob upočasnitvi gospodarske aktivnosti. Državne posege na delovnopravnem, finančnem in davčnem področju bomo morali izpeljati tudi v praksi. Spreminjajo se tudi roki za oddajo poročil.

Na Zvezi RFR bomo skrbno spremljali vse novosti oziroma ukrepe, povezane s tem, kakšna bo začasna ali pa celo nova praksa na področju računovodstva. Poskrbeli bomo za to, da boste redno obveščeni – v obliki obvestil, pojasnil in strokovnih sestavkov.

Hitre in velike spremembe, v katere smo prisiljeni zaradi grozeče nevarnosti, bodo pokazale slabosti našega dosedanjega delovanja, a hkrati se bodo tistim, ki znajo opazovati, tudi razkrile priložnosti za uveljavitev izboljšav. Verjamem, da se bo kolektivni imunski sistem naše skupnosti na krizo ustrezno odzval in bomo po njej močnejši in modrejši.

IKS COVID-19


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS