Odbitek DDV pri osebnih avtomobilih in motornih kolesih

Od osebnih avtomobilov in motornih koles odbitek DDV ni dovoljen, razen v izrecno predpisanih primerih. Pri uveljavljanju odbitka DDV morajo biti davčni zavezanci pozorni predvsem pri večnamenskih vozilih. Pri slednjih za uveljavitev pravice do odbitka ni bistvena homologacija, ampak ustreznost vozila za prevoz blaga, ki naj bi bila zagotovljena z izpolnjevanjem posebej za ta namen predpisanih štirih pogojev.

Sodna praksa o obdavčitvi z dohodnino v letih 2019 in 2020

Sodišče je v zadnjem letu odločalo o več primerih v zvezi z obdavčitvijo z dohodnino. Nekateri primeri so povezani z obdavčitvijo dohodkov iz pogodbenih del iz tujine, spet drugi z vprašanjem obdavčitve pokojnine iz tujine in dohodka iz opravljanja dela za deželni organ v tujini. S sodbo o obdavčitvi dohodka iz prodaje odpadnih surovin se spreminja dosedanja praksa. Za tožnika pa je ugodna tudi sodba o povprečenju odškodnine iz zunajsodne poravnave.

Sodna praksa v zvezi z rezidentskim statusom fizičnih oseb v letih 2019 in 2020

Sodišče je v zadnjem letu odločalo o več primerih v zvezi z določitvijo rezidentskega statusa. Nekateri primeri se nanašajo na presojo tega statusa po nacionalni zakonodaji, nekateri pa na reševanje problematike odprave dvojnega rezidentstva. Pri določanju rezidentskega statusa po nacionalni zakonodaji ni prišlo do preobrata pri sojenju. A sodišče v kakšnem primeru vendarle ugotovi, da dejansko stanje v davčnem postopku ni bilo dovolj raziskano.

Odpust dolga in njegove pravne posledice

Organizacije v svojem poslovanju lahko posežejo tudi po odpustu dolga kot možnosti ureditve odnosov med upnikom in dolžnikom. Po takem dogovoru upnik izjavi dolžniku, da ne bo zahteval izpolnitve obveznosti, dolžnik pa se s tem strinja. Z odpustom dolga upnikova terjatev ugasne. Odpust dolga začne učinkovati, ko je dosežen sporazum, pri čemer ni nujno, da je sklenjen v enaki obliki kot posel, iz katerega je obveznost nastala.

Zgledi o kraju obdavčitve storitev na nepremičninah

Pravilna določitev kraja opravljanja storitve je temeljnega pomena za pravilen obračun DDV. Za storitve, povezane z nepremičninami, je ta vedno v kraju, kjer je nepremičnina. Ob tem ni pomembno, kdo je prejemnik storitve in ali je oseba, ki storitev opravi, redni ali mali zavezanec. Poleg tega storitve, za katere velja pravilo obdavčitve v kraju nepremičnine, obsegajo več kot le gradbene storitve. Pri določitvi storitev, ki so povezane z nepremičnino, si zavezanci lahko pomagajo tudi s pojasnili GD TAXUD.

Ukrepi za delodajalce in samozaposlene po petem interventnem zakonu

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 prinaša nov ukrep kratkotrajne bolniške odsotnosti in delno povrnitev izgubljenega dohodka samozaposlenim zaradi karantene ali varstva otroka. Podaljšuje možnost dela s skrajšanim delovnim časom, čakanje na delo in delno povrnitev nadomestila plače v primeru odrejene karantene delavcu. Ponovno pa vzpostavlja izplačilo mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene.

IKS 11/2020


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS