Izjemna Slovenija

Izredno zanimiva raziskava Računovodje in davčniki pod pritiskom (Rezultati EFAA ankete v Sloveniji in primerjava z evropskimi državami, maj 2018) primerja stanje v Sloveniji s tistim v drugih evropskih državah. Ugotovitve raziskave v vsebinskem delu niso pomembno odstopale od evropskih trendov. S korenčkom in palico kot motivatorjema za naročnikom všečno obravnavo sta se že srečali okoli dve tretjini računovodij in davčnih svetovalcev. Pričakovano.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 06. 2018

A poleg ugotovitve, da smo slovenski računovodje glede izpostavljenosti različnim pritiskom na istem, kot so naši evropski kolegi, nam je raziskava nekoliko med vrsticami razkrila tudi dve slovenski posebnosti, pri katerih močno odstopamo od evropskega povprečja.

Poklic računovodje oziroma davčnega svetovalca je reguliran v državah, v katerih živi 85 % državljanov EU. Poleg Slovenije poklic ni reguliran v nordijskih in pribaltskih državah članicah EU, v Španiji in na Cipru. Poklic revizorja pa je reguliran v vseh državah članicah EU. Države regulacijo utemeljujejo s pomembno vlogo, ki jo imajo računovodje in davčni svetovalci pri zagotavljanju pomoči potrošnikom in davkoplačevalcem, ko ti izpolnjujejo svoje davčne obveznosti.

Raziskava je razkrila tudi, da je v Sloveniji med računovodji in davčnimi svetovalci, če sklepamo na osnovi odziva anketirancev, 85 % žensk in 15 % moških. Podatki Zveze RFR kažejo na še bolj neuravnoteženo stanje, saj je moških po naših ocenah celo manj kot 10 %. Po podatkih omenjene raziskave je na območju EU razmerje med spoloma 55 % proti 45 %, v korist moških.

Kako si lahko razložimo ti dve slovenski posebnosti? Verjetno bi ureditev poklica računovodje oziroma davčnega svetovalca v Slovenji po vzoru pretežnega dela EU koristila slovenskim potrošnikom in davkoplačevalcem, a zagrenila življenje tistim, ki v javnem in zasebnem sektorju radi ribarijo v kalnem. Kaj pa razmerje med spoloma? To ostaja nejasno. Zdi pa se mi, da bi bile v primeru bolj uravnotežene strukture med spoloma naše poklicne zabave zanimivejše.

IKS 07/2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS