Modrost je mati dobrih bilanc

Smo na vrhuncu bilančne in davčne sezone, ko z vseh koncev dežujejo bolj ali manj uporabni nasveti, kako v zadnjem trenutku pospraviti po knjigah. A tokrat preskočimo tehnična navodila o tem, kako slabiti osnovna sredstva in finančne naložbe, oblikovati popravke vrednosti terjatev in pravilno razumeti letošnjo kolekcijo davčnih pojasnil. Posvetimo se bilančnim temam, ki jih v delovni vnemi običajno prezremo.

 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 03. 2018

Pred in med pripravo računovodskih izkazov in davčnih obračunov pravočasno vzpostavite komunikacijo s pomembnimi uporabniki računovodskih informacij. Tako se boste izognili številnim kasnejšim zapletom, saj so prav prepozno razkriti rezultati najpogostejši vzrok negodovanja poslovodij oziroma naročnikov.

Svoj urnik v bilančnem času načrtujte vnaprej in ga pravočasno razkrijte vsem, ki vas potrebujejo. Opravila v grobem načrtujte mesečno, bolj podrobno tedensko in natančno dnevno. Osredotočite se na pomembne naloge in preskočite nepomembna opravila.

Pazite, da ne pregorite. Tudi v tem obdobju poskrbite za dovolj sprostitve in za občasne odmike od dela. Če boste preutrujeni, se bodo v vaših izdelkih pojavljale napake, ki jih boste morali kasneje odpraviti. Napake v našem poklicu imajo pogosto tudi finančne posledice.

Poskrbite za zdravo prehrano in dovolj spanja. Pomanjkanje časa naj ne bo izgovor za zanemarjanje osnov, od katerih sta odvisna vaše zdravje in psihofizična kondicija. Stresa ne zakrivajte s hrano ali opojnimi substancami. Vse to, v kombinaciji s povečanimi napori, je pogubno za zdravje.

In še zadnji nasvet. Ko bo bilančno obdobje za vami, se nagradite – preživite podaljšan vikend z družino, pojdite na izlet ali pa si denimo kupite nove čevlje. Pri garanju boste bolj motivirani, če boste vedeli, da vas na koncu čaka nagrada. In ne pozabite na velikonočno druženje. Letos sovpada z računovodskim novim letom.

IKS 04/2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS