Bevolucija vsakodnevnega poslovanja

Računovodstvo in davke, siamska dvojčka, ki drug brez drugega ne moreta, so lani po tihem napadli trije B-ji: BEPS, blockchain in bitcoin. Medtem ko jih nekateri še opazili niso, se drugim že korenito vmešavajo v poslovanje. In verjetno bodo prav kmalu temeljito posegli tudi v računovodski in bivanjski vsakdan.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 25. 01. 2018

Tako imenovana davčna erozija in prenos dobička (Base Erosion and Profit Shifting oziroma BEPS) je bolezen, ki napada vsa razvita gospodarstva, v katerih se pomemben del BDP prek davčnega sistema prerazporedi iz zasebnega v javno. Da bi čim manj davčne osnove odteklo v davčno ugodnejša okolja, so se države OECD, med katere sodi tudi Slovenja, dogovorile o skupnih ukrepih. Z njimi močno zaostrujejo nadzor nad davčnimi zavezanci tako, da usklajeno sledijo vse več njihovim transakcijam.

Blockchain (tehnologija veriženja blokov) omogoča decentralizirano sledenje posameznim unikatnim enotam. Sledenje zagotavljajo računalniški algoritmi, razpršeni med vse uporabnike te tehnologije. Če oziroma ko bo taka tehnologija dovolj razširjena, bo njena uporaba odprla neslutene možnosti na številnih področjih, saj bomo z njeno pomočjo lahko sledili na primer enotam kriptovalut ali verodostojnim listinam.

Bitcoin, najbolj razvpito kriptovaluto, javnost povezuje predvsem s špekulativnim trgovanjem. Seveda pa tovrstne valute niso bile osmišljene zaradi hazarderjev in špekulantov. Namenjene so hrambi in menjavi vrednosti v digitalnem svetu in kot take nadomeščajo klasične valute, ki jih regulirajo države.

Dobrodošli v krasni novi svet, v katerem ob pomoči algoritmov, ki tečejo v številnih med seboj povezanih računalnikih, ustvarimo okolje, v katerem lahko nadziramo in sledimo vsemu in vsakomur. Verjetno ni daleč dan, ko se bodo opisane rešitve povezale. Dan, ko bodo svoje kriptovalute izdale tudi države in nato z blockchaini sledile njim in davčnim zavezancem. V imenu javnega dobrega bomo nadzirani vedno in povsod.

Je smer, v katero nas vlečejo sodobne tehnologije, prava? Se bomo zaradi abstraktnih javnih interesov odrekli varstvu pravic posameznika? Bo kriptotehnologija spremenila računovodenje, kot ga poznamo danes?

Nove tehnologije pospešeno spreminjajo temeljna načela poslovanja in postavljajo vedno nove izzive ter etična vprašanja. Na najaktualnejša med njimi bomo tradicionalno poskušali odgovoriti na letošnjih Dnevih računovodij v Portorožu. Želimo si, da bi bili takrat z nami in nam pomagali sooblikovati temeljne odgovore za prihodnost.

IKS 02/ 2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS