Tema:

LETNO POROČANJE ZA ZASEBNI SEKTOR

Letni obračuni in poročanje za zasebni sektor

Večina pravnih oseb zasebnega prava, uporabnikov SRS, ob koncu koledarskega leta sklene tudi poslovno leto in hkrati pripravi poročila in obračune, s katerimi povzame poslovanje zaključenega obdobja. Njihovi računovodski izkazi so v pretežnem delu poenoteni. Roki za oddajo poročil in obračunov za leto 2017 ostajajo nespremenjeni.

Letno poročilo gospodarskih družb

Družbe o svojem poslovanju poročajo predvsem z letnim poročilom. Letno poročilo, ki je sestavljeno iz računovodskega in poslovnega poročila, mora zato zagotavljati bistvene, zanesljive in primerljive podatke in informacije o poslovanju. Pri sestavitvi letnega poročila za leto 2017 je treba upoštevati tudi v letu 2016 spremenjene določbe Zakona o gospodarskih družbah. Najpomembnejše so tiste, ki zadevajo izjavo o nefinančnem poslovanju, ki jo morajo sestaviti subjekti javnega interesa.

Poudarki pri sestavitvi bilance stanja za leto 2017

Organizacije, ki računovodske izkaze sestavljajo po SRS, bodo tudi za poslovno leto 2017 sredstva in obveznosti v bilanci stanja izkazovale na enotnih shemah. Poleg razlike v podrobnosti členitve postavk posameznih vrst sredstev in obveznosti, ki je posledica velikosti posamezne organizacije, bo pri poročanju razlika le še v postavki kapitala. Ta pa je odvisna od pravnoorganizacijske oblike poročajoče organizacije.

Poudarki pri sestavitvi izkaza poslovnega izida

Kot vsako leto bodo morale organizacije tudi letos poleg bilance stanja sestaviti tudi izkaz poslovnega izida, v katerem bodo predstavile uspešnost svojega poslovanja. V primerjavi s preteklimi leti, ko so iskale načine, kako povečati prihodke in kljub slabši gospodarski situaciji prikazati boljšo uspešnost, zdaj znova prihaja čas, ko zaradi večjih poslovnih prihodkov poskušajo zmanjšati poslovni izid na račun večjih odhodkov.

Izkaz drugega vseobsegajočega donosa

Spremembe lastniškega kapitala v obdobju, razen tistih, ki so posledica poslov z lastniki, so prepoznane kot celotni vseobsegajoči donos. Sestavljata ga čisti poslovni izid in drugi vseobsegajoči donos. Izkaz drugega vseobsegajočega donosa torej vsebuje postavke prihodkov in odhodkov vključno s prilagoditvami zaradi prerazvrstitev, ki še niso pripoznane v poslovnem izidu.

Izkaz denarnih tokov

Skupaj z bilanco stanja in izkazom poslovnega izida izkaz denarnih tokov kaže na povezavo med uspešnostjo oziroma dobičkonosnostjo, finančno stabilnostjo in likvidnostjo oziroma solventnostjo organizacije. Uporaba različnih računovodskih usmeritev in rešitev merjenja in vrednotenja postavk nanj ne vpliva.

Izkaz gibanja kapitala

Bralec računovodskih izkazov bo iz izkaza gibanja kapitala dobil jasno informacijo o spremembah posameznih kapitalskih postavk. Izvedel bo lahko, kakšno je bilo njihovo stanje na začetku ali na koncu obračunskega obdobja, pa tudi o njihovih spremembah med poslovnim letom. Te informacije pojasnjujejo razloge za povečanje ali zmanjšanje posamezne kapitalske postavke.

Posebnosti pri poročanju samostojnih podjetnikov

Samostojni podjetniki so zavezanci za predložitev podatkov iz letnega poročila za statistične in druge namene na poenotenih obrazcih. Predložiti morajo tudi letno poročilo za javno objavo. Nekateri lahko to storijo na poenostavljen način. Za poslovno leto 2017 podatke za državno statistiko in javno objavo oddajo Ajpesu do 2. aprila 2018.

Posebnosti pri poročanju zadrug

Pri zadrugah poročanje za leto 2017 ostaja skoraj enako kot za prejšnja leta. Tako kot pri družbah tudi pri zadrugah računovodsko poročilo sestavljata bilanca stanja in izkaz poslovnega izida s predlogom za razporeditev rezultatov poslovanja. Sestavni del letnega poročila je še poročilo o poslovanju.

Posebnosti pri poročanju nepridobitnih organizacij - pravnih oseb zasebnega prava

Nepridobitne organizacije za poslovno leto 2017 poročajo na poenotenih bilančnih shemah, ki veljajo za vse, ki uporabljajo SRS 2016. V dodatnih podatkih k izkazu poslovnega izida poročajo o poslovnih prihodkih od opravljanja dejavnosti negospodarskih javnih služb in o poslovnih prihodkih od opravljanja lastne dejavnosti.

IKS 01/ 2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS