Obdavčitev novoletnih in drugih daril

Delodajalci decembra pogosto obdarujejo delojemalce, njihove družinske člane, kupce, dobavitelje in druge. Porajajo se vprašanja o knjiženju dogodkov, obračunu dohodnine in DDV ter davčnem priznavanju stroškov. Darila niso vedno obdavčena z DDV in dohodnino. Davčno priznavanje stroškov pa je odvisno od vrste ugodnosti in od tega, ali je obdavčena z dohodnino.

Spremembe pri izvršbi na plačo

Cilj izvršilnega postopka je poplačilo upnikove terjatve, pri čemer mora dolžniku ostati dohodek, ki njemu in osebam, ki jih je dolžan preživljati, zagotavlja minimalne pogoje za življenje. To je treba upoštevati zlasti pri izvršbi na plačo in druge osebne prejemke. Povečanje zneska, na katerega ni mogoče seči z izvršbo, širitev nabora iz izvršbe izvzetih predmetov in prepoved zaračunavanja stroškov za storitve izvrševalcev sklepov o izvršbi so novosti, ki še povečujejo socialno varnost dolžnikov.

Konsignacijska skladišča pri poslovanju s tujino

Slovenski davčni zavezanec svoje blago prenese v drugo državo članico, da bi vzpostavil zaloge blaga v kupčevem skladišču. Po slovenski zakonodaji se tak prenos šteje za dobavo blaga za plačilo šele takrat, ko se taka transakcija šteje za pridobitev blaga v drugi državi članici. Slovenski davčni zavezanec mora zato poznati zakonodajo o DDV tiste države članice, v katero pošilja blago. Enako velja, ko davčni zavezanec iz druge države članice pošlje blago v Slovenijo, da bi vzpostavil zaloge blaga pri kupcu. V tem primeru se šteje, da se prenos blaga v Sloveniji obravnava kot pridobitev blaga znotraj EU šele takrat, ko kupec blago vzame iz skladišča.

Prodaja in nabava blaga prek spleta

Vse pogosteje zavezanci blago kupujejo na spletu ali pa ga tam prodajajo. Pri tem poslujejo z zavezanci iz Slovenije pa tudi iz drugih držav članic in tretjih držav. Pravila obdavčitve z DDV se v teh primerih razlikujejo. Dodatno negotovost, ali bo posel obdavčen pravilno, pa povzroča tudi izdajanje računov, ki za namene DDV niso popolni, včasih pa račun sploh ni izdan.

Nepravilnosti, ugotovljene pri davčnem inšpekcijskem nadzoru

Davčni inšpekcijski nadzor kot obliko davčnega nadzora nad poslovanjem posameznega davčnega zavezanca v določenem obdobju izvajajo pooblaščene osebe Fursa v skladu z letnim načrtom in ob upoštevanju načela enakomernega inšpekcijskega nadziranja vseh davčnih zavezancev in pomembnosti davka v javnofinančnih prihodkih. Sestavek vsebuje dejanske primere inšpekcijskih nadzorov, opravljenih v zadnjem obdobju na področjih, ki jih je davčni organ zaznal kot najbolj tvegana. Predstavljeni so tipični primeri ugotovljenih davčnih utaj po posameznih vrstah dajatev.

Davčno potrjevanje računov za predplačila in prodane bone

Uvedba Zakona o davčnem potrjevanju računov je z novimi zahtevami do zavezancev za potrjevanje računov prinesla vrsto vprašanj in težav. Sestavek na nekaj zgledih pojasnjuje, kako zavezanci ravnajo, ko za prihodnjo dobavo blaga ali storitev prejmejo predplačila (avanse) od različnih oseb in ko prodajajo vrednostne bone ali pa jih kupci pri njih unovčujejo.

IKS 11/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS