Julija

Julija in avgusta se pogosto vnamejo pisarniške vojne med zagovorniki klimatskih naprav in privrženci blagodejnih učinkov savnanja. To dilemo v posameznih nacionalnih okoljih različno rešujejo. V Italiji vas bodo na primer prepričevali, da so klimatske naprave smrtno nevarne, saj povzročajo prebavne motnje, bolečine v grlu, zamašen nos in boleče mišice. Drugačno mnenje o njih imajo v tropskem Singapurju, kjer prav umetni klimi pripisujejo veliko zaslug za nagel gospodarski razvoj.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 07. 2015

O tej temi obstajajo tudi resne študije, ki ugotavljajo, da je idealna delovna temperatura 23° C. Pri 27 stopinjah se produktivnost zmanjša za 5 odstotkov, pri 30 stopinjah za 10 odstotkov in pri 34 stopinjah za 15 odstotkov. Kaj torej storiti v tej poletni pripeki? Kaže, da imamo na voljo le dve rešitvi. Nakup klimatske naprave ali dopust.

Če spadate med deloholike in ste si omislili klimatsko napravo, razmislite še o naslednjih dejstvih. Dopust zmanjšuje stres in s tem pogostost pojavljanja glavobola ter bolezni srca in ožilja. Krepi imunski sistem, duševne sposobnosti in fizično kondicijo. Utrjuje partnerske, družinske in prijateljske vezi, kar pomembno vpliva na kakovost življenja. Na dopustu smo bolj ustvarjalni, navdahnjeni in samozavestni kot v vsakdanji rutini. Primerno razmerje med dopustom in delom povečuje skupno produktivnost in pri moških podaljšuje življenjsko dobo, pri ženskah pa zmanjšuje pogostost pojavljanja depresij in razdražljivosti.

Na Zvezi RFR smo ob uporabi pravil skrbnega računovodenja ugotovili, da je treba za nekaj tednov izklopiti klimatske naprave in telefone ter se posvetiti najbližjim. Beremo se znova čez dva meseca, naši svetovalci pa vam bodo spet na voljo že konec avgusta, ko nas vse skupaj čaka velika zabava z davčnimi blagajnami in novimi računovodskimi standardi.

P.S.: Ustvarjalci revije IKS čestitamo sodelavki Špeli ob rojstvu hčerke Julije. Letošnji dopust bo poseben, neponovljiv in nepozaben.

IKS 08-09/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS